În urmă cu un an dădeam startul proiectului care avea să îmi ofere cele mai mari bucurii, cele mai frumoase experiențe și cele mai importante lecții. Zbor peste Munții României a început ca un proiect punctual, întins pe un an, dar a devenit rapid mai mult de atât. A devenit un scop al următorilor ani, o platformă din care se vor desprinde mai multe proiecte și acțiuni concrete.

Planurile pentru următoarea perioadă sunt multe, iar o parte dintre ele sunt deja conturate. Dar despre viitor voi vorbi spre finalul acestui articol. Acum e momentul retrospectivei, a concluziilor după primul an #DeasupraMuntilorRomaniei.

Munții Bucegi, Colții Morarului

E bine să știi încă de la început că proiectul nu ar fi fost posibil fără sprijinul AQUA Carpatica și a echipei extraordinare care construiește în jurul unor valori puternice. Respectul pentru natură și promovarea frumosului au fost punctele comune, care ne-au ajutat să punem la punct ce este astăzi Zbor peste Munții României. Mulțumesc pentru tot sprijinul!

Alături de mine în călătoriile pe munți este și Oana, iubita mea, împreună cu care am parcurs o bună parte din aceste trasee. Oana a înțeles cât de important e proiectul pentru mine și a contribuit cu tot ce i-a stat în putere la reușita lui. Îți mulțumesc, Oana!

Pregătirile pentru primele zboruri, în Munții Ălmajului

După câteva luni în care am pus la punct toate detaliile, a venit momentul primei călătorii, primelor trasee parcurse. Era finalul lui aprilie când am pornit într-o călătorie „de test”, în Munții Ălmajului, la Cazanele Dunării. Deși mai fusesem pe munte, totul era nou pentru mine. Știam că voi repeta experiența de multe alte ori, așa că nu trebuiau să existe motive care să mă tragă înapoi. Am învățat în timp să transform tot ce e greu în cărămizi care să contribuie la reușita proiectului.

Primul an în cifre

După prima călătorie au mai urmat încă 13. În numere, primul an din proiect arată așa:

  • 9 munți și 14 călătorii
  • 28 de trasee și 270 de kilometri parcurși pe ele
  • 29.349 de calorii arse
  • 8.400 de fotografii și 800 de minute de înregistrări vieo
  • 187 de kilometri făcuți de dronă în aer deasupra munților
  • 270.293 de interacțiuni pe Facebook; postările au fost afișate de peste 1,5 miloane de ori; clipurile video au fost vizionate de peste 560.000 de ori
  • Pe Instagram postările au fost vizualizate de aproape 500.000 de ori
Când zbura drona peste peisajele astea simțeam că fac parte dintr-un vis

Mult? Puțin? Nici nu mai are importanță. Experiențele câștigate sunt greu de înlocuit, iar bucuria de a oferi și altora din farmecul lor e absolut unică. Și nu au fost puține reacțile pozitive din partea voastră, a tuturor care ne sunteți alături. Vă mulțumim că ne-ați încurajat în această perioadă, că v-ați arătat interesul în imaginile și poveștile pe care le-am transmis. Datorită vouă ducem Zbor peste Munții României în următoarea etapă!

3 lecții învățate într-un an pe munte

  1. Muntele e despre riscurile pe care nu ți le asumi și despre regulile pe care le respecți. Cu cât ții mai mult la ele, cu atât mai mult ții la siguranța ta.
  2. Atunci când îți e greu, când ai obosit, când te simți fără puteri, încă mai ai energie să continui. Trebuie doar să îți găsești motivația de a merge mai departe. Cân ajungi la capătul traseului uiți de toate. Muntele știe să îți reîncarce rapid bateriile.
  3. Mersul pe munte te ajută să te descoperi. După fiecare călătorie vei mai învăța ceva despre tine, despre limitele tale. Vei înțelege mai bine ce înseamnă răbdarea. Îți vei da mai mult timp. Vei fi un mai bun „tu” după fiecare traseu parcurs.

Am rezumat călătoriile din primul an #DeasupraMuntilorRomaniei într-un clip de 3 minute și jumătate, realizat integral din filmări aeriene, cu imagini surprinse în 9 dintre cei mai frumoși munți ai României. Ar mai fi fost mulți alți munți care meritau să intre în acest film, dar pe care nu am reușit să ajungem până acum. Avem tot timpul să îi „cucerim”. Și o vom face.

Primul an în 3 minute de filmare aeriană 4K

Dacă ți-a plăcut clipul, ne ajută mult să îl dai mai departe și să povestești și altor prieteni despre proiectul nostru. Doar așa vom reuși să arătăm tot mai multor români despre cât de frumoasă e țara în care trăim și despre cât de multe locuri merită descoperite.

România e frumoasă. România e ca-n basme. Depinde doar de noi dacă reușim să o păstrăm așa.

Unul dintre țelurile pe care ni le-am propus cu acest proiect ține de responsabilitate. Aici intră atât responsabilitatea față de mersul pe munte, cât și față de natură în sine. Întotdeauna am atras atenția asupra comportamentului pe care trebuie să îl avem cu toții pe munte și asupra respectului pe care trebuie să îl arătăm naturii.

Munții Ciucaș, zburând printre nori

Nu de puține ori, atunci când bagajul ne-a permis, am cules gunoaiele lăsate de alți turiști și le-am coborât de pe munte. Am luat atât cât am putut și am încercat să dăm exemplul mai departe. Dacă fiecare dintre noi luăm măsurile care depind doar de noi… putem ajunge departe.

Reluăm mesajul care însoțește fiecare pagină a site-ului muntiiromaniei.ro:

Asigură-te că ai un comportament responsabil pe munte. Nu lăsa gunoaie în urma ta și nu aprinde focul acolo unde nu este permis acest lucru.

Documentează-te înainte să mergi pe un traseu și echipează-te corespunzător. Verifică prognoza meteo cu cel mult 2 zile înainte să pornești pe traseu. Nu îți pune viața în pericol. Muntele rămâne acolo.

Respectă muntele!

Știm că ești dintre cei care merge responsabil pe munte și îți mulțumim pentru asta!

A venit acum momentul să reluăm fiecare dintre cele 14 călătorii. Iată parcursul nostru din acest an.

Episodul 1: Munții Ălmajului și Cazanele Dunării

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 2: Munții Ciucaș și vremea spectaculoasă

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 3: Munții Piatra-Craiului și învățăTURA de pe cel mai greu munte

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 4: Munții Ceahlău, unul dintre cei mai verzi munți din țară

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 5: Munții Bucegi și traseul de o zi cu priveliști extraordinare

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 6: Munții Făgăraș și traseul spre acoperișul României, Vf. Moldoveanu

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 7: Munții Ciucaș și prima tură de iarnă, în prima zi din 2019

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 8: Masivul Postăvaru la răsărit

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 9: Munții Ceahlău între iarnă și primăvară

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 10: Munții Ciucaș la răsărit, într-o nouă tură de iarnă

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 11: Munții Bucegi și iarna în văile acestora

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 12: Munții Rarău la răsărit

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 13: Munții Piatra-Craiului și spectacolul brândușelor

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Episodul 14: Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Citește articolul și vezi filmul călătoriei.

Povestea continuă. Ce urmează?

Când te dedici unui proiect și crezi în ele, nu încetezi să găsești idei care să scoată tot ce e mai bun din el.

Pe lângă munții pe care vrem să ajungem, în următorul an din Zbor peste Munții României plănuim să ne concentrăm pe latura educațională a proiectului. În același timp, dorim să venim și către românii care nu sunt familiarizați cu muntele și să le prezentăm locuri care le-ar putea stârni interesul, fie că vorbim de popasuri la poalele muntelui sau de pacurgerea efectivă a unor trasee.

Momentul în care am ajuns pe Vf. Moldoveanu

Concret, în următorul an, avem în plan următoarele:

  • Dezvoltarea seriei Geografie prin fotografie, pentru a populariza reperele geografice cele mai importante din munții României;
  • Crearea unor clipuri de prezentare pentru fiecare traseu parcurs pe munte;
  • Oferirea cu titlu gratuit a unor fotografii aeriene către realizatorii de manuale și auxiliare școlare, pentru exemplificarea lecțiilor de geografie cu fotografii actuale și spectaculoase din România;
  • Realizarea unei serii cu informații despre munții României, pe înțelesul copiilor, dedicată elevilor de primar și gimnaziu;
  • Realizarea unei serii de articole cu destinații montane din România, dedicate publicului larg, care nu presupun obligatoriu urcatul pe munte;

Alte câteva lucruri ne rămân doar în gândurile noastre și le vom divulga la momentul potrivit.

În acest moment nu vrem decât să vă mulțumim că ne sunteți alături! Pe următoarea dată, dragi prieteni munțomani!


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica