Fiecare tură pe munte se lasă cu zeci sau sute de fotografii și clipuri video. Inevitabil. Peisajele spectaculoase te fac să scoți telefonul sau camera foto din rucsac și să fotografiezi. Chiar necontenit uneori.

Se fac aproape 2 ani de când am lansat acest proiect, timp în care am încercat mai multe tipuri de aparate foto pentru surprinderea imaginilor de pe traseele parcurse. Astfel, acest articol îți va putea fi de folos dacă plănuiești să îți cumperi un aparat foto sau să ți-l schimbi pe cel existent. Cu avantaje și dezavantaje pentru fiecare în parte.

Cu ce fotografiem pe munte

Telefonul mobil

Cea mai la îndemână soluție, însă și cea mai vulnerabilă iarna, atunci când bateria îți va putea scădea brusc sau rapid din cauza temperaturilor scăzute. Am pățit asta chiar acum o lună, când am urcat pe Ciucaș la -20 de grade. La nici o oră după ce am intrat pe traseu, bateria scăzuse de la 100% la 20%. După ce am revenit cu el la căldură și l-am restartat, și-a revenit, însă pe traseu abia îl mai puteam folosi.

E recomandat să ai întotdeauna baterie suficientă la telefon ca în cazul unui incident să poți apela serviciul salvamont sau pe cel unic de urgență.

Avantaje le fotografierii cu telefonul

  • Nu trebuie să cari un alt dispozitiv în plus
  • Poți edita și distribui rapid fotografiile pe rețelele sociale ori cu prietenii
  • Calitate a imaginii suficient de bună în majoritatea situațiilor

Dezavantaje

  • Bateria se termină mai rapid, iar la temperaturi scăzute telefonul poate deveni inutilizabil
  • Calitatea imaginii pe lumină slabă scade semnificativ
  • Când e frig sau când parcurgi porțiuni dificile telefonul devine mai greu de manevrat decât o cameră foto
Fotografii făcute în Piatra-Craiului cu telefonul
Aparat foto compact

Scapi de o parte din problemele cu bateria, în sensul că poți să îți cumperi încă una de rezervă. Pe lângă asta, majoritatea camerelor compacte noi se încarcă și la o baterie externă. În felul ăsta, telefonul mobil rămâne strict pentru orientare, apeluri și soluțșie de salvare în caz de urgență.

Aparatele foto compate sunt împărțite pe mai multe segmente, iar cele mai bune dintre ele pot suplini o mare parte dintre funcțiile mirrorless-urilor ori DSLR-urilor.

Recomandări de aparate foto compacte bune:

Fotografii făcute cu compactul premium Sony RX100 IV în Munții Făgăraș

Dacă ajungi des în ture cu vreme extremă (ninsoare puternică, viscol, ploi torențiale) poți opta pentru un aparat rezident la șocuri și apă. Două variante recomandate de noi: Panasonic DC-FT7, Nikon W300.

Cameră de acțiune

Aici GoPro rămâne lider, deși și DJI a lansat de curând o cameră similară de acțiune.

Avantaje

  • Rezistență la șocuri, apă, praf
  • O mulțime de accesorii care permit prinderea pe corp, cască etc.
  • Sistem foarte bun de stabilizare (de la Hero 7 în sus)

Dezavantaje

  • Lipsa zoom-ului optic
  • Lipsa butoanelor dedicate pentru diverse setări

Cea mai bună alegere în momentul de față e GoPro Hero 8 Black, care are un super sistem de stabilizare și e capabil să scoată niște imagini foarte bune.

Aparat foto mirrorless sau D-SLR

Cea mai bună calitate a imaginii, asta e clar. Vine însă cu un plus la greutate + volum de cărat. În același timp, e necesar de un pachet bun (aparat + obiectiv) pentru acoperirea situaților frecvente de pe munte. Recomandarea noastră este să algei un obiectiv all-around, cu care vei putea surprinde cadre largi, dar și părți din peisaje ori animale sălbatice de la o distanță mai mare.

Exemple de astfel de obiective: 24-120mm, 18-200m, 18-300mm și altele similare. Body-ul, fie D-SLR, fie mirrorless, îl alegi pornind de la bugetul pe care vrei să îl investești.

Un astfel de kit îți oferă maximul de calitate a imaginii, raportându-te la celelalte soluții.

Alegerea finală rămâne la tine, în funcție de soluția care îți estea cea mai la îndemână. Spre exemplu, noi folosim pe munte un Sony RX100 VI, împreună cu drona Mavic 2 Pro. E un pachet compact, bun, ușor de cărat absolut oriunde. Calitatea imaginilor obținute o puteți vedea în tot ce publicăm noi.

Fotografii făcute în Munții Ălmajului cu Nikon D850

Dacă ai întrebări referitoare la achiziția unui aparat foto pe care să-l folosești pe munte, suntem aici să îți răspundem cu drag.


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site