Farmecul Bucegilor e diversitatea de trasee pe care ți-o oferă. Poți parcurge trasee cu diferențe mari de nivel, trasee de creastă, de platou, drumeții prin pădure sau toate la un loc.

Am revenit pe munte după câteva luni de pauză, din motive evidente. Ne doream să parcurgem un traseu de reacomodare cu muntele și la care să ajungem ușor din București, așa că Bucegii au fost primul nostru gând, mai precis traseul spre Șaua Strungă și Șaua Bătrâna, cu pornire din Padina.

Dacă mergeți pe munte în periaoda stării de alertă, țineți cont de toate măsurile de prevenție, alături de recomandările autorităților. Citiți aici mai multe informații.

Reîntâlnirea cu muntele a fost într-una dintre cele mai frumoase zile din luna mai. Cu câteva zile ploile și-au făcut simțită prezența, iar după aproape că a revenit iarna. Fereastra prinsă de noi n-a venit complet gratuit, ci cu prețul suportării unor rafale de vânt de peste 50km/h. Punând în balanță cerul cu nori spectaculoși și lipsa precipitațiilor, am ieșit totuși bine.

Priveliștea din Șaua Strungă spre Piatra-Craiului (stânga) și Strungile Mari & traseul spre Șaua Bătrâna (dreapta)

Traseul dintre Padina spre Șaua Strungă și apoi spre Șaua Bătrâna te aduce față în față cu niște priveliști frumoase asupra abrupturilor din nord-vestul Bucegilor, cât și asupra Munților Piatra-Craiului, Leaota ori Făgăraș, dacă atmosfera-i curată. E un traseu fără porțiuni expuse ori urcări abrupte.

Traseu de o zi în Munții Bucegi

Padina – Șaua Strungă – Șaua Bătrâna

Marcaj: Dungă roșie / Distanță: 8km / Timp de mers: 3 ore și jumătate

Noi am plecat la ora 9:30 din Padina, iar la ora 17:00 eram înapoi, cu tot cu pauze generoase de fotografii și mâncat pe traseu.

Traseul pornește din Padina, de la cabana Salvamont, iar până în Șaua Strungă urcă treptat, cât să nu te obosească foarte tare și să îți lase răgaz să te bucuri de priveliștile care se ivesc în urma ta, spre platoul care găzduiește Sfinxul și Babele. Vei trece aproape de niște stâne, acum erau goale, dar probabil că din iunie vor reveni ciobanii și oile. Atunci trebuie avută atenție la câini. E un traseu popular și sunt șanse mari ca ei să fie obișnuiți cu oamenii, așa că nu ai de ce să îți faci prea multe griji.

Până în Șaua Strungă, acolo unde ți se va dezvălui prima priveliște deschisă spre abrupturile masivului și spre Piatra-Craiului, vei face aproximativ o oră și jumătate, fără să te grăbești prea tare. Marcajul e des și vizibil pe toată durata traseului, nu ar trebui să ai probleme nici dacă n-ai noroc de vreme foarte bună.

Intrarea în Șaua Strungă o anunță refugiul cu același nume, pe care îl poți folosi ca adăpost în cazul în care situația o cere. E bine de știut că traseul acesta dinspre Padina care se încheie la Vârful Omu (Șaua Bătrâna e cam la jumătatea traseului) îți oferă două puncte de refugiu: Șaua Strungă și Șaua Bătrâna. Fiind un traseu de platou, la înălțime mare, e bine de știut acest lucru.

În același timp, tot din cauza înălțimii la care se află traseul, verificarea vremii trebuie făcută cu și mai multă atenție. Sunt puține locuri în care să te retragi dacă vine vreo furtună, cu excepția refugiilor, spre deosebire de traseele de la altitudine mai mică și care nu se află pe platou.

Vedere spre Piatra-Craiului cu niște nori spectaculoși

Revenind, la 1 minut după ce am trecut de Refugiul Șaua Strungă am ajuns chiar în locul cu priveliștea mult râvnită: vedere directă spre Crai în față, iar în dreapta stâncile parcă decupate ale Bucegilor, pe deasupra cărora urma să ne continuăm traseul. Te impresionează priveliștea asta, nu are cum altfel. Ești față în față cu locul în care ai impresia că se termină muntele și, totodată, care îți zice multe despre măreția lui.

Am zăbovit aici timp de aproape 45 de minute fotografiind și filmând tot peisajul, iar apoi ne-am continuat traseul spre Șaua Bătrâna care începe cu una din puținele urcări mai intense, dar care nu ține mai mult de 5 minute.

Mai departe au urmat două ore și jumătate de urcșuri și coborâșuri continue. Urcam 10-15 minute un deal, coboram apoi. Și tot așa până în Șaua Bătrâna. Nu-ți dă timp să te plictisești, ba chiar te mai și lasă să îți tragi respirația atunci când cobori. Traseul te duce prin Strungile Mari, apoi printr-o zonă de jnepeniș, iar în cele din urmă pe ultima urcare mai susținută direct spre Bătrâna. Noi am găsit chiar înainte de această urcare un punct cu o priveliște extraordinară spre marginea aceasta a masivului.

Aici am prins și imaginile care ni se par cele mai spectaculoase. Am surprins în ele abruptul înalt al Muntelui Bătrâna (în dreapta), formele Strungilor Mari (în stânga) și traseul prin Valea Bângăleasa care ajunge în Moieciu de Sus. În tot acest timp Munții Piatra-Craiului vegheau impunător asupra întregii priveliști, din partea opusă.

Tot traseul din Șaua Strungă până în Șaua Bătrâna îți dă ocazia să înveți să identifici repere ale Bucegilor: Releul Coștila, Babele și Sfinxul, Vf. Omu, Vf. Bucura, Vf. Scara, toate se văd din anumite porțiuni ale potecii și te ajută să te orientezi și să-ți faci o idee despre partea masivului în care te afli.

Ne-am bucurat mult de priveliștea pe care am zărit-o atât în locul în care spuneam că ne-am oprit, cât și în Șaua Bătrâna, unde a fost și capătul traseului pe care ne propusesem să-l parcurgem. Într-o zi cu mai multă energie am putea continua traseul spre Vf. Omu, iar apoi să coborâm prin Valea Obârșia Ialomiței înapoi spre Padina.

Punctele din traseul parcurs de noi pot fi abordate și pe alte rute. În Șaua Strungă poți ajunge pornind din Moieciu de Sus prin Valea Bângăleasa, de exemplu, iar în Șaua Bătrână prin Poiana Guțanu. Prima variantă e mai lungă decât porțiunea dintre Padina și Șaua Strungă, iar a doua e mai solicitantă, ultima parte înregistrând o diferență de nivel de 450m pe o distanță de aproximativ 1,5km. Ambele variante au, desigur, frumusețea lor. Iar cum nicio tură pe munte nu seamănă cu alta, știm sigur că nici traseele, chiar dacă sunt în aceeași zonă, spre același loc, nu arată la fel.

Coborârea din Șaua Bătrâna spre Padina prin Șaua Strungă a fost rapidă și clar relaxantă pentru picioare. În aproape două ore eram înapoi în Padina, de unde pornisem dimineață. Doar că eram din nou oamenii cu chipurile luminate de bucuria parcurgerii din nou a unui traseu de munte. Și vă spunem sincer că abia așteptăm să revenim!

Vă invităm acum să vedeți filmarea aeriană a acestei călătorii și seria completă de imagini.

Filmare aeriană 4K în Munții Bucegi – Șaua Strungă și Șaua Bătrâna

Începând din acest an, alături de noi în proiect este și OnlineAuto24.ro, ca partener de mobilitate, sprijinindu-ne cu deplasarea în călătoriile noastre #DeasupraMuntilorRomaniei. Alături de ei începem și seria „Drumuri montane în România”, în cadrul căreia vrem să vă arătăm cele mai frumoase șosele pe care le parcurgem până în locurile în care intrăm pe traseele de munte. Iată primul clip cu deja celebrul Transbucegi, care arată magic în lumina răsăritului.

Drumuri montane în România cu OnlineAuto24.ro – Transbucegi (DJ713)

Pe data viitoare, dragi prieteni! Călătorii frumoase în munții României!

Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Diana 30 iunie 2020 at 14:39 - Reply

    idee de traseu in aceasta zona, tot cu plecare de pe platoul Padina: Cheile si Valea Horoabei, traseu spectaculos, cu adrenalina, chei stramte, lanturi, mers prin apa si ajuns pe platou, pe Saua Strunga si apoi urmat acelasi traseu descris de tine, inapoi catre Padina (cel pe care voi l-ati facut la urcare, spre Saua Strunga)
    Poate va face cu ochiul si il veti incerca, merita niste poze spectaculoase, ca cele facute de tine 🙂

    • Dragoș Asaftei 30 iunie 2020 at 17:30 - Reply

      Îl notăm și noi pentru o călătorie viitoare! Mulțumim frumos!

  2. mArius 8 septembrie 2020 at 11:46 - Reply

    Cat de dificil este traseul pentru un copil de 10 ani?

    • Dragoș Asaftei 8 septembrie 2020 at 11:56 - Reply

      Dificil nu e deloc, ci doar solicitant. Depinde de rezistența la efort/experiența de până acum.

  3. mArius 2 octombrie 2020 at 9:24 - Reply

    Inca o intrebare: de ce nu ati coborat pe Cascada Doamnele ? Cum e si cat dureaza coborarea pe acolo ?

    • Dragoș Asaftei 2 octombrie 2020 at 10:55 - Reply

      Bună!

      Am făcut traseul la fel ca să ridicăm drona în aceleași locuri, dar pe altă lumină. Se poate coborî și pe la Cascada Doamnele, estimarea noastră e că durează aproximativ 3 ore traseul de la Refugiul Bătrâna până în Padina prin acest loc.

Citește și alte articole de pe site