La început ori final de mai, în funcție de cum a fost iarna trecută, Muntele Ciucaș, alături de alte zone din Carpații noștri, se colorează în așa fel încât îți fură privirile. „Vinovat” e bujorul de munte, denumit și smârdar (sau Rhododendron), care înflorește în această perioadă frecvent pe câțiva dintre versanții munților Ciucaș și Bucegi (dar și în alte zone alpine). Îl reperezi imediat cum începi să parcurgi un traseu.

Ajuns în Munții Ciucaș pentru cea de a doua tură #DeasupraMuntilorRomaniei (ați putut vedea deja câteva imagini pe Facebook și Instagram, urmează curând și povestea completă), am pornit pe primul traseu planificat. Plafonul de nori era atât de jos, încât abia vedeam la câțiva metri în față. Timp de 2 ore, cât a ținut vremea așa, n-am zărit pic de bujor. Începusem să cred că am ratat perioada lor.

Mi-a apărut zâmbetul în momentul în care norii s-au mai răsfirat și-am putut vedea întreg peisajul din fața mea: o mare de bujori de munte, răsfirată când pe un versant, când pe altul, de un roz atât de aprins încât îți atrăgea privirea în continuu.

Smârdarul poate fi găsit în tufele pitice din zonele alpine și pe lângă faptul că are un colorit extrem de atractiv, mai are și un miros asemănător vișinelor. Deși în mod obișnuit apare în luna iunie, în funcție de clima de pe durata iernii și primăverii, această perioadă poate fi modificată. Anul ăsta, de exemplu, înflorise deja la începutul lunii mai.

Bujorul de munte e o plantă ocrotită de lege, un motiv în plus să nu rupi bujorul atunci când o întâlnești pe traseul tău. Privește-l, fotografiază-l, filmează-l, dar lasă-l în habitatul lui. Mai ales că oricât de mult ai încerca să-l iei cu tot cu rădăcină și să-l plantezi la tine în curte, datorită condițiilor climaterice de care are nevoie, el nu se va prinde sub nicio formă. Respectă natura și bucură-te de tot ce îți oferă frumos!

Te invit să privești clipul de mai sus, alături de galeria cu imagini aeriene, dar și de detaliu surprinse cu bujorul de munte pe traseele făcute în Munții Ciucaș.

Bujorul de munte fotografiat de la înălțime

Bujorul de munte surprins de la sol


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site