Cea mai rapidă și ușoară variantă* de a ajuns pe creasta Masivului Ceahlău și pe Vârful Toaca este cea care pornește din Izvorul Muntelui pe traseul Curmătura Lutu Roșu. Traseul poate fi parcurs în siguranță atât vara, cât și iarna (cât timp nu apar interdicții clare transmise de Salvamont), nu are zone periculoase, expuse sau dificile, și este prietenos și cu cei mici, neavând porțiuni abrupte.

*Mai există și varianta prin zona Stănile, dar care presupune mersul cu mașina pe un drum forestier pe o distanță de câțiva kilometri, practicarea lui fiind recomandată doar autovehiculelor cu gardă mai înaltă ori 4×4.

Traseul prin Curmătura Lutu Roșu permite urcarea și coborârea într-o singură zi, în cazul în care nu doriți să rămâneți peste noapte la cort ori cazați la Cabana Dochia. Timpul mediu de urcare până la cabană este de aproximativ 3 ore (de la cabană până pe Toaca se mai fac 45 de minute), iar cel de coborâre de circa 2 ore . Este o variantă bună și pentru cei care se află la început cu mersul pe munte ori care doresc să se inițieze, fiind un traseu care se poate practica în deplină siguranță pe tot parcursul său.

Panorama aeriană a apusului cu vedere spre Vârful Toaca

Deși e un traseu ușor, atragem atenția că și pentru acesta este necesar un echipament complet (bocanci/ghete de munte, îmbrăcăminte care se usucă repede în caz de ploaie, geacă antivânt, rucsac cu rezerve de hrană/apă etc.) plus o documentare în avans. Traseul e foarte bine marcat, însă riscul de rătăcire poate exista oricând dacă nu suntem atenți. Nu puține au fost intervențiile Salvamont și pe acest traseu ușor, așa că măsurile de precauție luate de fiecare dintre noi sunt esențiale, indiferent de gradul de dificultate. Lucru valabil pentru orice urcare pe munte.

Cel mai ușor traseu din Masivul Ceahlău spre Vf. Toaca

Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roșu – Cabana Dochia – Vârful Toaca

Traseul pornește de lângă Cabana Izvorul Muntelui, acolo unde există și o parcare generoasă unde puteți lăsa mașina. Chiar la intrarea pe traseu există și un punct al celor de la Parcul Național Ceahlău, de unde veți mai putea obține informații utile și unde trebuie să achitați taxa de 6 lei de persoană pentru accesul în parc. Aici este și un punct de unde puteți lua apă, dacă nu aveți deja la voi. Este singurul punct cu apă „de la sursă” de pe traseu, următorul izvor găsindu-se abia la Cabana Dochia.

Prima parte de traseu este ca o plimbare în parc, cu pante line. La un moment dat traseul se intersectează cu drumul auto cunoscut în zonă drept „axialul” (DJ155F: Izvorul Muntelui – Durău). Se mai urcă în același ritm preț de 10-15 minute până la intersecția cu traseul marcat triunghi albastru, care e o altă variantă de acces la Cabana Dochia, prin Jgheabul cu hotar, fiind însă mai solicitant. În cazul în care timpul vă permite, puteți urca pe traseul descris de noi și coborî apoi prin Jgheabul cu hotar pentru diversificarea peisajului și a priveliștilor.

Urcarea începe să se intensifice din acest moment până ajungem la Polița cu crini, zonă de unde se ajunge (separat de traseu, accesul este permis doar cu acordul administrației parcului) la rezervația științifică botanică, cu rol de protecție pentru copaci care ating până la 30 de metri înălțime. Larix decidua carpatica, specia de conifer despre care vorbim, este considerată monument al naturii în România. Toate pădurile Ceahlăului sunt spectaculoase, însă zona aceasta are un caracter unic.

Spuneam că urcarea până în acest punct se intensifică, însă nu înseamnă că vorbim de ceva greu ori foarte dificil. Pur și simplu panta e mai înclinată, însă sunt multe porțiuni în care ne putem trage sufletul. Încep să apară și câteva priveliști spre masiv, așa că avem o motivație în plus să îi dăm înainte.

De la Polița cu crini se ajunge la Detunatele, o zonă cu pietre mari despre care o legendă spune că inițial ar fi fost doar o piatră imensă, spartă apoi de trăznetele unei furtuni apărute din senin. De atunci ar fi luat formele pe care le au azi.

A mai rămas puțin până la Cabana Dochia. Doar 30-45 de minute ne mai despart de creasta Ceahlăului. Parcurgem ușor și rapid această porțiune de traseu și ajungem imediat la una dintre cabanele noastre preferate întâlnite până acum pe munte. Personalul amabil, mâncarea bună și spațiile bine întreținute sunt doar câteva dintre atuurile care atrag zilnic sute de iubitori de munte să îi calce pragul; unii pentru cazare, alții pentru o masă copioasă.

Decizia de a continua mai departe spre Vârful Toaca vă aparține, însă ar fi păcat să nu vedeți priveliștea de la 1.904m înălțime, de pe al doilea cel mai înalt vârf din masiv. Primul este Vârful Ocolașul Mare – 1.907m, dar spre care accesul este interzis, regăsindu-se aici cea de a doua rezervație științifică din Ceahlău. Însă de pe Toaca vom putea să îl vedem în toată splendoarea sa.

Traseul de la Dochia spre Toaca durează circa 45 de minute, iar singura porțiune mai obositoare e chiar ultima, cu cele 500 de trepte care trebuie urcate. Scara facilitează totuși urcarea pe vârf, având balustradă de protecție și de care vă mai puteți ajuta, în cazul în care obosiți. Atenție însă la treptele metalice, care pot devenit alunecoase în funcție de condițiile meteo. Echipamentul adecvat de care vorbeam la început (ghetele/bocancii mai ales) vă va ajuta și de această dată.

Filmul călătoriei: imagini aeriene 4K cu peisajele superbe din Masivul Ceahlău

Odată ajung pe vârf, la peste 1.900 de metri altitudine, nu mai e nevoie de niciun cuvânt. Peisajul completează continuare. Veți vedea imagini precum cele filmate/fotografiate de noi, doar că în realitate vor fi cu atât mai spectaculoase. Recomandăm să priviți apusul de aici, nu veți regreta. Și nici nu veți uita vreodată priveliștile frumoase care se întrezăresc în fața ochilor voștri.

Să privim împreună imaginile surprinse cu înălțimile Ceahlăului.

Coborârea din masiv se face cu atât mai ușor pe traseul care nu a fost nici la urcare foarte greu. De pe Toaca ajungeți la Dochia în 30 de minute, iar de acolo în alte circa 2 ore sunteți în Izvorul Muntelui. Doar că vă întoarceți cu sufletul bucurat de tot ce v-a oferit frumos muntele.

Iată și ultimele fotografii realizate de noi înainte de coborârea din masiv. Dimineața cu nori s-a dovedit și ea a fi frumoasă în cele din urmă, chiar dacă soarele nu s-a arătat la răsărit.

Informații tehnice despre traseu

Marcaj: Bandă albastră până la Cabana Dochia și bandă roșie până pe Vârful Toaca / Distanță (dus-întors până la Vârful Toaca): 15 km / Timp de mers(dus-întors): 6-7 ore / Grad de dificultate: ușor / Punctul de pornire pe traseul (există parcare pentru mașini)

Reperele de pe traseu: A – Izvorul Muntelui; B – Cabana Dochia; C – Vârful Toaca. Hartă realizată pe muntii-nostri.ro.

Prognoza meteo pentru următoarele zile


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

 1. Suciu Mihaly 5 februarie 2022 at 20:43 - Reply

  ???

 2. Laiu 7 iunie 2022 at 19:47 - Reply

  Superbe imagini! Toată admirația mea pentru ce faci! Bafta si succes!

 3. Marin Loredana 19 iunie 2022 at 14:47 - Reply

  Fără cuvinte!
  Mulțumim pentru aceasta frumoasa prezentare, avem în plan să urcăm pe Vf. Toaca și era exact ceea ce căutăm. ❤️?⛰️

 4. Sergiu 10 iulie 2022 at 9:23 - Reply

  Am facut acest traseu in urma cu o zi si as putea spune ca nu este chiar asa de usor, cel putin pentru genul de persane putin sedentare care sunt obisnuite cu mici deplasari la picior in viata de zi cu zi. Daca urcarea este relativ simpla datorita “treptelor” create natural de radacinile copacilor, coborarea nu va fi la fel de usoara ci mai mult aluneciasa pe alocuri. Fara incaltari (bocanci, trekking) nici nu se poate pune vorba. Recomand echiparea cu apa (cel putin 1L de persoana) si ceva de rontait (alune, migdale). Am avut ocazia sa intalnesc oameni echipati cu sandale avand o jumatate de litru de apa lesinati de sete si frustrati datorita traseului. Nu este o plimbare in parc asa ca nu va aventurati daca nu aveti strictul necesar!

  • Dragoș Asaftei 10 iulie 2022 at 20:47 - Reply

   Mulțumim pentru completare! Atragem mereu atenția că pe munte este necesar echipament complet mereu (îmbrăcăminte + provizii) și e normal să fie așa. De asemenea, mereu îndrumăm la responsabilitate. E datoria fiecăruia să se documenteze suficient și să își ia toate măsurile în așa fel încât să aibă o experiență în siguranță pe munte.

 5. Tiberiu 10 iulie 2022 at 17:45 - Reply

  Extraordinar de frumos documentat traseul. Buna treaba!

  • Dragoș Asaftei 10 iulie 2022 at 20:46 - Reply

   Mulțumim!

 6. Irina 20 iulie 2022 at 13:56 - Reply

  Buna ziua! A coborât cineva de pe Toaca inspre cascada duruitoarea? Mulțumesc!

  • Dragoș Asaftei 20 iulie 2022 at 14:01 - Reply

   Da, am făcut noi acest traseu în urmă cu ceva timp. Este mai solicitant, dar extrem de frumos.

 7. Andreea 30 iulie 2022 at 15:22 - Reply

  Extrem de frumos prezentat, multumim pentru acest ghid complet!

  • Dragoș Asaftei 2 august 2022 at 11:59 - Reply

   Mulțumim!

 8. Victor 30 iulie 2022 at 19:51 - Reply

  Iti multumesc pentru informatiile oferite, dar traseul nu este unul usor nicidecum pentru o persoana normala. Toata drumetia a durat in total 9 ore si cred ca este cel mai lung traseu spre creasta. Au fost 4:30 ore de urcat continuu plus pauza la cabana Dochia si 3 ore coborarea.
  Nu recomand absolut deloc traseul celor incepatori.

  • Dragoș Asaftei 2 august 2022 at 12:01 - Reply

   Mulțumim și noi de feedback! Victor, evaluarea traseelor are, desigur, și un grad de subiectivitate și e normal să fie așa. Dintre toate traseele care duc pe creastă, acesta este cel mai ușor, de aceea l-am și prezentat așa. Iar timpii indicați de noi sunt timpii efectivi de deplasare, fără pauze, într-un ritm constant. E foarte utilă evaluarea ta, pentru că mai vine cu o altă perspectivă pentru cei care vor să abordeze traseul. Călătorii frumoase!

 9. Adina 17 august 2022 at 10:46 - Reply

  Foarte bine prezentat insa am auzit ca traseul pornind de la jgheabul cu hotar ar fi ceva mai scurt si eviti o portiune mai putin spectaculoasa. si porneste undeva la 5-10 min de mers cu masina de cabana izvorul muntelui spre Durau. A facut cineva acest traseu?

Citește și alte articole de pe site