Toamna se întâmplă un adevărat spectacol la poalele munților din țara noastră, acolo unde pădurile își schimbă culorile, iar natura pare a fi pictată dinadins atât de frumos. În cea mai recentă călătorie #DeasupraMuntilorRomaniei am ajuns în Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Am mai fost aici în primăvara anului trecut, atunci când am parcurs trei trasee (detalii aici), dar și în prima tură din proiect, în 2018, când urcam pe vârfurile Ciucarul Mare și Mic din munții Ălmajului.

Nici Munții Ălmajului, nici MunțiI Mehedinți din Parcul Național Domogled-Valea Cernei nu sunt printre cei mai înalți ai țării. Traseele te pot duce la cel mult 1.500m (1.466m mai precis, pe Vârful lui Stan). Chiar și așa, priveliștile pe care le întâlnești pe traseele din această zonă sunt de-a dreptul spectaculoase. Stâncile care par că izvorăsc din inima pădurilor, pinii negri care se regăsesc doar în această zonă, cheile stâncoase de pe toată lungimea Văii Cernei, toate contribuie la un peisaj unic, care te va cuceri încă de la prima vizită.

De această dată am petrecut două zile pe Valea Cernei și am parcurs două trasee accesibile oricui, puțin solicitante: Cheile Țăsnei și Cascada Vânturătoarea. Deși am mai fost o dată în Cheile Țăsnei, ne-am dorit să revenim și să le revedem în peisajul toamnei. Vremea n-a ținut cu noi, dar a fost o ocazie bună să vedem toamna cu toate capriciile ei și să ne bucurăm de natură, indiferent de forma ei. La Cascada Vânturătoarea am vrut să ajungem de mult, iar acum am găsit momentul potrivit. Am ajuns la ea în singura oră din zi (în această perioadă a anului) în care soarele o luminează, astfel că am reușit să o vedem în toată splendoarea, cu tot cu părți din curcubeul care se formează în „voalul” ei.

Veți vedea în continuarea articolului seria completă de fotografii și filmări, dar până să ajungeți la ele, dorim să vă arătăm câteva dintre cadrele noastre preferate. Sunt surprinse cu noul OPPO Reno4 Pro 5G, smartphone partener în proiectul și călătoriile noastre din Zbor peste Munții României.

Și acum să începem „urcarea” pe traseele menționate mai sus. În prima zi am urcat în Cheile Țăsnei, iar în a doua am mers la Cascada Vânturătoarea.

Toamna în Domogled-Valea Cernei

Traseul spre Cheile Țăsnei

Marcaj: Cruce albastră până în chei, de acolo apare triunghiul albastru care le parcurge în totalitate / Distanță (dus-întors, până în mijlocul cheilor): 5 km / Timp de mers(dus-întors): 2 ore / Grad de dificultate: ușor, fără porțiuni expuse sau periculoase / Punctul de intrare pe traseu: link Google Maps

O mare parte dintre traseele care pornesc din Valea Cernei „respectă” același tipar: urcări susținute (destul de abrupte) prin pădure până în zona de stâncă, care apoi se domolesc și pot deveni ca niște plimbări în comparație cu prima parte. Traseul spre Cheile Țăsnei respectă întocmai această caracteristică, astfel că până la intrarea efectivă în chei treubie să urci vreo 40 de minute printr-o pădure absolut superbă.

Dacă ajungi aici primăvara, va trebui să treci și de un râu în inima acestei păduri, sunt pietre suficient de mari pe care poți păși și nu ai de ce să îți faci griji. Acum, toamna, râul e secat, astfel că trecerea lui devine cu atât mai simplă.

Pe parcursul urcării te vei putea bucura din plin de culorile toamnei și de covorul des de frunze uscate. Trebuie doar să fii atent că sub frunze pot fi pietre sau rădăcini de copaci, care pot duce la mici accidentări dacă nu ești atent pe unde calci. E nevoie de și mai multă atenție dacă ajungi aici în timpul unei ploi sau după, pentru că totul va deveni mai alunecos. Nimic periculos, dar e nevoie de atenție.

După 40 de minute de urcare (plus, minus, în funcție de ritmul fiecăruia) te ve apropia de primul perete de stâncă. Îl ocolești prin dreapta, ajungi lângă o cruce mare metalică, iar de acolo intri în Cheile Țăsnei. Urmează un traseu ușor cu mici urcări și coborâri pe lângă râul care străbate aceste chei. E un râu mic pe care îl vei și traversa de câteva ori. Și sigur îl vei fotografia de mai multe ori.

Din cauza vremii care s-a dovedit a fi destul de capricioasă, noi ne-am oprit aproape de mijlocul cheilor. Traseul mai continua încă vreo 40 de minute până la Moara Dracilor, așa cum este denumită construcția din partea de sus a râului. Chiar dacă partea de exterior a morii nu e într-o stare bună, în interiorul lui se găsește un mecanism bine păstrat.

Pe tot parcursul Cheilor Țăsnei vei vedea pini negri (de Banat), copacii de care povesteam la începutul articolului și care cresc ancorați de stâncile abrupte. Pinii negri sunt completați de copacii colorați specific toamnei, astfel că întreg peisajul va fi unul pur și simplu spectaculos.

Noi am ajuns aici într-o zi ploiasă, cu un vânt puternic și rece, dar chiar și așa ne-am bucurat din plin de priveliștile pline de culoare care ni se arătau pe tot parcursul traseului. Spre apus se vedea cum în capătul Văii Cernei cerul se „deschidea”, iar câteva raze de soare își făceau apariția timid. Natura se pregătea de ziua următoare în care nici măcar un nor nu avea să se arate pe cer.

Filmare aeriană 4K: Cheile Țăsnei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei într-o zi de toamnă

Toamna în Domogled-Valea Cernei

Traseul spre Cascada Vânturătoarea

Marcaj: Cruce roșie / Distanță (dus-întors): 3 km / Timp de mers(dus-întors): 2 ore / Grad de dificultate: ușor, fără porțiuni expuse sau periculoase / Punctul de intrare pe traseu: link Google Maps

Am început traseul dis-de-dimineață ca să prindem cascada iluminată. Toamna, mai precis la final de octombrie, început de noiembrie, cascada este luminată de soare timp de cel mult o oră după răsăritul acestuia. Vara o puteți vedea în lumina soarelui pentru mai multe ore, însă intervalul scade pe măsură ce se apropie iarna. Voiam să fotografiem cascada iluminată de soare ca să surpirndem și curcubeul care se formează în voalul ei. Am reușit, iar asta veți vedea în imaginile de mai jos.

Cascada Vânturătoarea este una dintre cele mai spectaculoase din România. Se află la o altitudine de aproape 1.000 de metri și are o cădere în două trepte, care însumează aproape 40 de metri înălțime. Ce o face și mai spectaculoasă este că în partea de jos a ei se află o surplombă, adică stânca este suspendată peste un gol prin care poți trece (dacă e umed trebuie să fii foarte atent, poteca e bine făcută, dar din cauza umezelii ai putea aluneca). Astfel ajungi chiar în spatele cascadei și vezi voalul spectaculos cum se formează în fața ta. Continui să mergi până ai soarele în spatele tău și vei vedea astfel și curcubeul despre care povesteam. Ce poate fi mai frumos de atât? Înainte să îți arătăm seria completă de fotografii și filmări, vrem să vezi un scurt montaj video din care înregistrate cu OPPO Reno4 Pro 5G, la rezoluție 4K, fără să le edităm într-un fel.

Cascada Vânturătoarea filmată 4K cu OPPO Reno4 Pro 5G

Și acum să începem traseul de urcare spre ea. Așa cum vei vedea dacă dai click pe linkul către punctul de intrare pe traseu, Podul Vânturătorii este locul din care vei începe traseul. Aici poți lăsa și mașina, cu atenție doar să nu încurci accesul către casele care se află de partea cealaltă a podului.

La câteva minute după începerea traseului am întors capul și am văzut această priveliștie senzațională spre versanul opus de pe Valea Cernei.

Nici acest traseu nu se dezice de la specificul zonei, astfel că primele 20-30 de minute de urcare te vor face să dai jos câte un strat din hainele pe care le ai pe tine. Noi am urcat această pantă doar în bluză de corp, fără polar sau geacă, deși nu erau mai mult de 5 grade celsius la ora 8, când am intrat pe traseu. E important să transpiri cât mai puțin și să îți păstrezi hainele uscate, iar atunci când te afli în fața unor urcări abrupte e bine să renunți la câte un strat de îmbrăcăminte, în funcție de condițiile meteo.

Și această urcare o vei face printre rădăcini de copaci și bucăți de pietre. Nu îți vor pune probleme, dar trebuie să fii atent ca să nu calci greșit și să îți lovești glenza, de exemplu. Deși e un traseu ușor care nu ar trebui să pună probleme, salvamontiștii au intervenit aici de câteva ori de-a lungul timpului pentru acordarea de ajutor turiștilor care au pășit greșit.

Pe măsură ce urci vor începe să apară și mici goluri care îți permit să vezi pentru prima oară Cascada Vânturătoarea. Începi să te apropii de ea, urcarea își reduce din intensitate și traseul continuă cu porțiuni mai lejere. Ultimul punct de belvedere al cascadei se află la câteva zeci de metri de ea. Sigur vei face câteva fotografii frumoase aici, priveliștea e spectaculoasă în orice parte te-ai uita. Dacă mai pui la socoteală și superbele culori ale toamnei… tragi concluzia că nu prea ai mai pleca de aici.

Înaintezi alte câteva minute și ajungi la cascadă. Asigură-te că ai baterie suficientă la cameră/telefon, dar și spațiu pe card, căci nu te vei mai opri din fotografiat. Cel puțin așa a fost la noi, pentru că am petrecut aici aproape o oră și jumătate pentru a fotografia cascada din toate unghiurile posibile. Atât e de frumos locul!

Dacă timpul îți permite, de aici traseul continuă spre Poiana Cicilovete, până la care ai mai avea de mers încă aproape 4 ore. Vei avea niște priveliști superbe către toată Valea Cernei în mai multe porțiuni din continuarea traseului, așa cum vei vedea în imaginile din dronă surprinse de noi. Planifică-ți bine tura, căci în această perioadă a anului soarele apune mai repede. Nu risca să te prindă noaptea pe munte, mai ales dacă nu ai experiență în astfel de condiții sau dacă nu ai mai fost pe acest traseu.

Și acum să vedem spectacolul naturii îmbogățit de culorile toamnei, așa cum l-am filmat la Cascada Vânturătoarea și în împrejurimi, în Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Filmare aeriană 4K: Cascada Vânturătoarea din Parcul Național Domogled-Valea Cernei

În încheiere, pe lângă seria de fotografii aeriene pe care le veți vedea cu Cascada Vânturătoarea, v-am mai pregătit și câteva imagini cu priveliști surprinse de-a lungul Văii Cernei, tot din dronă. Peisajul pare unul pictat, pe alocuri nici nu îți vine să crezi că e real, iar cmobinația dintre culorile calde ale toamnei și nuanțele reci ale zonelor aflate în umbră este unul pur și simplu mirific. Priviți imaginile și vă veți convinge singuri.

Dacă v-au plăcut mult imaginile din această călătorie, le-am pregătit sub formă de tablouri pe care le puteți comanda fie pentru voi, fie pentru cineva drag, din magazinul nostru online: muntiiromaniei.ro/tablouri.

Pe data viitoare, dragi prieteni! Călătorii frumoase!


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Delia Marc 12 iunie 2022 at 11:25 - Reply

    Imagini absolut superbe ! Felicitări !

Citește și alte articole de pe site