#SigurPeMunte. Cu acest gând pornim de fiecare dată pe traseu și tot cu acest mesaj în gând planificăm fiecare drumeție. Iarna pe munte vine cu provocări specifice și riscuri mai mari. Acest articol este dedicat iubitorilor de munte fără o experiență avansată, care iau în calcul să meargă pe trasee și iarna, și are la bază recomandări venite de la Salvamont și de la ghizi montani acreditați.
Iarna vs. vara pe munte: Ce e diferit?
- Lumina zilei: soarele răsare între 7-8 dimineața și apune între 16-17 seara. Avem între 10 și 12 ore de lumină și dacă nu evaluăm bine timpul alocat traseului, sunt șanse mari să ne prindă noaptea. E un scenariu pentru care trebuie să fim mereu pregătiți, iar asta înseamnă să nu lipsească din echipament frontala (+ rezervă, de preferat).
- Timpul de parcurgere a traseului: atunci când ne documentăm e indicat să căutăm timpii aproximativi pe timp de iarnă. Diferențele între mersul pe potecă uscată și cel pe zăpadă în care te afunzi, de exemplu, se pot traduce într-un timp dublu de mers pe aceeași distanță.
- Traseul în sine: nu știi ce e sub zăpadă dacă nu ai mai fost pe acel traseu, ți-e mai greu să identifici unde e poteca, iar uneori marcajele sunt acoperite de zăpadă.
- Temperaturile: dacă o seară/noapte de vară petrecută pe munte poate fi trecută mai ușor, în situația în care se întâmplă asta iarna lucrurile pot lua rapid o întorsătură proastă din cauza temperaturilor foarte scăzute. Din acest motiv trebuie să ținem cont de lumina zilei și timpul de parcurgere al traseului.
- Vremea rea: dacă vară cel mai rău scenariu e să te prindă o furtună cu fulgere pe creastă, iarna unul dintre cele mai urâte fenomene sunt „ceața albă” și viscolul. Fenomenul „white-out” (ceața albă) face extrem de dificilă orientarea, iar viscolul poate produce rapid probleme dacă echipamentul nu e cel adecvat.
- Avalanșele: în plus față de vremea rea, riscul de avalanșă devine prezent din momentul în care se așterne zăpada pe munte. Buletinul nivometrologic al ANM e cea mai bună sursă de informare pentru a afla starea zăpezii, coroborat cu informațiile constante transmise de bazele Salvamont din diverse masive.
Având toate aceste provocări cumulate, iată câteva recomandări și sfaturi utile venite de la Salvamont și ghizi montani pentru drumeții de iarnă în siguranță.
#SigurPeMunte: Sfaturi utile pentru drumeții de iarnă în siguranță
Clipurile de mai jos fac parte din proiectul #SigurPeMunte, prezentat de Salvamont și Vodafone, și are ca scop prevenirea accidentărilor și a situațiilor periculoase pe munte. Anual peste 8.000 de persoane solicită intervenția Salvamont. Mai mult decât atăt, circa 75% din aceste intervenții ar putea fi prevenite dacă cei implicați ar fi dat dovadă de mai multă responsabilitate. #SigurPeMunte cuprinde 8 episoade dedicate sporturilor pe munte atât în sezonul cald, cât și în cel rece.
Proiectul a fost realizat de agenția Oxygen și de mine, Dragoș Asaftei, în calitate de producător. Implicarea în acest proiect a fost o bucurie cu atât mai mare cu cât în cei 6 ani de când am creat Zbor peste Munții României, am transmis constant mesaje de responsabilitate legate de mersul pe munte.
Așadar, ce putem face pentru drumeții de iarnă în siguranță?
Echipamentul pentru o drumeție de iarnă
Echipamentul complet și adecvat este absolut necesar într-o tură de iarnă pe munte. El contribuie la o drumeție reușită și poate face diferența între viață și moarte atunci când vorbim de o situație extremă.
Nu puține sunt situațiile în care, în cazul unei accidentări, victimele ar fi avut șanse mai mari de supraviețuire dacă ar fi avut un echipament adecvat.
În acest episod Sabin Cornoiu, Președintele Salvamont România, și Daniel Ignătescu, ghid montan AGMR, fondatorul Mountain Adventure, trec prin tot echipamentul necesar pentru o drumeție de iarnă pe munte.
Ce trebuie să conțină echipamentul pentru o tură obișnuită de iarnă pe munte, care nu presupune ieșirea în zona de creastă:
Aplicația Salvamont face și ea parte din echipament și recomandăm instalarea ei înainte de începerea turei. Are următoarele avantaje: permite apelul de urgență din ea și transmite toate informațiile necesare unei localizări rapide; poți porni tracking-ul când începi tura, iar în cazul unui accident, dispeceratul poate observa că nu ai mai continuat deplasarea, de exemplu. Aplicația este disponibilă pe iOS și Android și este gratuită.
Planificarea unei drumeții de iarnă: La ce să fii atent
Pe lângă echipament, un rol cel puțin la fel de important îl are planificarea turei. Iată câteva dintre lucrurile la care să fii atent.
Nu merge singur pe munte. Orice accidentare, oricât de mică, poate fi un pericol mult mai mare pe timp de iarnă. Nu recomandă să mergeți singuri pe munte.
Prognoza meteo. Verifică prognoza în mai multe zile dinaintea turei. Dacă a nins abundent cu câteva zile înainte și temperaturile sunt foarte scăzute, sunt șanse mari să dai de zăpadă afânată. Dacă a nins abundent, apoi temperaturile au crescut, după care au scăzut iar, sunt șanse să se formeze plăci de gheață, care pot declanșa avalanșe. Dacă a fost ger pentru mai multe zile, sunt șanse mari să dai de zăpadă înghețată pe culmi și să poți înainta doar cu gheruțe. Tot ce se întâmplă înaintea turei poate afecta timpul și modul de deplasare.
Buletinul nivometrologic. Este documentul creat de ANM care face zilnic un raport despre condițiile de zăpadă și riscul de avalanșă, din fiecare masiv în parte. Este esențial. Bazele Salvamont comunică și ele constant pe Facebook informații despre starea zăpezii în masiv. Ia informații din ambele locuri și ia decizii raționale înainte să pornești pe traseu.
Traseul ales. Nu toate traseele pot fi parcurse și iarna. Vorbim de parcurgea lor în condiții normale, nu de alpinism, de către munțomani fără experiență avansată. Deși în acești 6 ani de proiect am parcurs mai bine de 60 de trasee, nu ne-am aventurat niciodată în situații pentru care nu aveam experiență. Iarna nu am mers pe niciun traseu de creastă, de exemplu, pentru că nu avem pregătire în tehnicile de alpinism pe timp de iarnă. Documentează-te înainte să pornești pe traseu. Nu uita că poți suna la Salvamont pentru informații actualizate despre fiecare traseu.
Refugii și cabane. Alege trasee care au pe raza lor refugii ori cabana. E bine să ai un punct de retragere în cazul în care se strică vremea.
Experiența și condiția fizică. Nu merge pe trasee care depășesc condiția ta fizică. Găsești indicii despre dificultatea unui traseu în diverse locuri, pornind de la hărți. Dacă ai un traseu cu diferență mare de nivel, dar distanță mică de parcurs, înseamnă că e un traseu abrupt. Și viceversa. Ia în calcul că parcurgerea pe timp de iarnă încetinește viteza de mers și crește oboseala.
Urmărește toate aceste sfaturi explicate de Președintele Salvamont și de Daniel Ignătescu, ghid montan autorizat, în al doilea episod din seria #SigurPeMunte.
În final, nu uita că muntele ne învață multe lecții. Iar cea mai importantă dintre ele e responsabilitatea. Tot ce faci și ce nu faci înainte de o tură poate avea impact direct asupra ta și a celor cu care mergi. La fel, toate deciziile pe care le iei pe traseu. Dacă nu verifici prognoza meteo, riști să te prindă vremea rea. Dacă nu ai echipamentul potrivit, crești șansele de accidentare și scazi șansele de supraviețuire în cazul unui accident. Dacă nu ți-ai evaluat bine forțele, riști să te prindă noaptea, iar de aici să apară alte probleme.
Pe parcursul filmărilor seriei #SigurPeMunte am discutat cu echipe Salvamont și am înțeles cu atât mai bine că deși unele dintre mesaje par a fi de la sine înțelese, e important să le reluăm fiecare dintre noi. Accidente se pot întâmpla oricui, însă fiecare putem contribui la scădea șanselor ca acestea să se întâmple. Intervențiile Salvamont nu sunt puține, vorbim, așa cum ziceam, de peste 6.000 în fiecare an. Un volum foarte mare și cu eforturi incredibile din partea tuturor. Iată și un material despre cum se întâmplă intervențiile și care sunt tehnologiile utilizate de Salvamont în salvarea pe munte.
Drumeții în siguranță să avem!