Cu toții abia așteptăm să revenim pe munte după aceste două luni, cu atât mai mult cu cât înaintea lor a fost anotimpul rece, care ne-a ținut pe mulți departe de drumeții. Totuși, e important ca fiecare dintre noi să păstrăm un comportament responsabil care să aibă grijă atât de sănătatea noastră, cât și a celor din jur.
Putem ieși în aer liber pentru drumeții pe munte (conform hotărârii CNSSU Nr. 24/14.05.2020), dar trebuie să fim atenți la modul în care o facem. Păstrăm și respectăm cu strictețe măsurile de distanțare și de igienă.
Informarea cu mai multă atenție despre starea traseelor
Deși ne apropiem de vară, pe munte abia își face loc primăvara. Zăpada este încă prezentă la altitudini mai mari de 2.000 de metri, iar riscul de avalanșă este moderat, poate chiar ridicat pe alocuri. Suntem la mijlocul lunii mai, însă buletinele nivometeorologice (indică grosimea stratului de zăpadă și nivelul precipitațiilor) trebuie urmărite înaintea plecării pe munte.
Pe lângă urmărirea acestor buletine și a prognozei (din mai multe surse), pentru informații suplimentare putem contacta serviciul Salvamont din zona în care avem de gând să mergem.
ATENȚIE! Traseele aflate la înălțimi mai mari de 1.600 din Munții Făgăraș sunt încă închise, la fel cum sunt închise și cele de creastă din alte masive înalte. Urmărește postările Salvamont România pentru a fi la curent cu ultimele informații.
Sunt măsuri de informare pe care e recomandat să le luăm înainte de fiecare tură, dar cu atât mai mult acum. De ce? Pentru siguranța noastră, dar, atenție, și pentru siguranța salvatorilor! Dacă ne rătăcim din cauza vremii rele, de exemplu, expunem o echipă de minim 2 oameni care vor veni în căutarea noastră. Cât timp vorbim de o pandemie în care purtătorii virusului pot fi asimptomatici, riscul infectării rămâne.
Alegerea traseelor
Unele dintre cabane încă sunt închise, motiv pentru care recomandăm parcurgerea turelor de o zi. Cel mai important este ca traseul pe care îl alegem să fie pe măsura puterilor noastre. Nu este momentul să încercăm trasee mai grele, în așa fel încât să nu ne expunem riscului rătăcirii ori epuizării.
Clubul Alpin Român are o serie de sfaturi și recomandări și pentru cei mai avansați ori cei care fac sport de performanță
Citește aici recomandările CAR
Noi, spre exemplu, vom începe „sezonul” parcurgând trasee pe care am mai fost anii trecuți. Ne „încălzim” și avem răbdare. Suntem convinși că muntele ne va hrăni cu experiențe frumoase și peisaje de neuitat, chiar dacă nu ne aventurăm pe noi teritorii.
Idei de trasee pe care le poți parcurge într-o zi
- Munții Bucegi: Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa
- Munții Ceahlău: Durău – Vârful Toaca
- Munții Ciucaș: Cheia – Cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș
- Parcul Național Domogled – Valea Cernei: Drumeție în Cheile Țăsnei
- Munții Baiului: Azuga – Vf. Clăbucetul Taurului – Predeal
- Munții Piatra-Craiului: Peștera – Șaua Joaca – Refugiul Grind
Ia-ți suficiente provizii cu tine
Dacă apă mai poți găsi pe trasee, direct de la izvoare, cu mâncarea e mai greu. Iar dacă te bazezi pe restaurantele cabanelor pe care le întâlnești pe traseu, trebuie să știi că ele sunt în acest moment închise. La fel ca și o mare parte din cabane. Așa că ia-ți provizii suficiente pentru durata călătoriei + câteva rezerve pentru siguranța ta.
Păstrarea distanței de siguranță în cazul intersectării cu alte persoane
Șansele intersectării cu alți drumeți cresc dacă parcurgi o drumeție în zonele populare: Bucegi, Ceahlău, Făgăraș, de exemplu. În acest caz, recomandăm păstrarea unei distanțe, în măsura posibilității (cum ar fi lățimea potecii). E măsura prin care îi putem proteja atât pe ceilalți iubitori de munte, cât și pe noi.
Nu dăm mâna unii cu alții, nu ne îmbrățișăm și nu ne apropiem de cei cu care ne intersectăm.
Călătoria cu mijloace de transport în comun până la destinație
Purtarea măștii de protecție este obligatorie începând cu 15 mai când vine vorba de spații închise și de călătoritul cu transportul în comun. Dacă mergeți cu trenul ori cu autobuzul la munte, trebuie să purtați masca de protecție pe toată durata călătoriei. Dacă nu aveți o mască, vă puteți confecționa una, există multe astfel de tutoriale pe internet. Importantă este acoperirea corectă a nasului și a gurii și, desigur, păstrarea unei igiene corepunzătoare.
Declarația pe proprie răspundere
Ieșitul din localitate pentru realizarea de activități recreativ-sportive individuale, cum sunt drumețiile pe munte ori alpinismul, este permis în baza unei declarații pe proprie răspundere, pe care trebuie să o completați și să o aveți cu voi în permanență, împreună cu un act de identitate.
Recomandăm cu tărie respectarea recomandărilor autorităților. În același timp, vă indicăm să vă informați din surse oficiale, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în ce privește atât evoluția pandemiei, cât și a regulilor/recomandărilor.
Moderația e cuvântul cheie
În continuare, atât timp cât pericolul nu a dispărut, limitarea deplasărilor rămâne unul dintre cele mai bune mijloace de protecție a noastră și a celor din jur.