În inima Munților Bucegi, pe un drum accesibil și iarna, se află zona Peștera, unde își au startul multe dintre traseele care duc spre platoul masivului. Locul e atât de pitoresc, încât de simți bine doar ajungând aici. Stâncile masive ale Bucegilor ți se desvăluie chiar în fața ta și îți dau impresia că pot fi atinse cu ușurință. Văile par să împartă Bucegii în tot mai multe planuri și simți că ai vrea să le descoperi pe fiecare în parte.

Peștera e un loc bun dacă vrei să faci cunștință cu Bucegii. Poți urca de aici la Babele și la Sfinx, iar de acolo spre Vârful Omu. Sau poți urca direct la Vârful Omu prin Valea Obârșia Ialomiței. Ori poți încerca traseul din Valea Doamnele, mai puțin circulat, dar la fel de spectaculos. Tot de aici poți ajunge în Șaua Strunga, de unde o să ai o priveliște inedită cu tot masivul. Traseele sunt atât de variate, încât ai putea petrece zile în șir aici.

Cele trei văi ale Bucegilor înanite de apus
Văile Bucegilor în „baia” luminii directe a soarelui

Totuși, aflându-te la o altitudine mare, iarna situația devine destul de complicată dacă nu ai experiența necesară. Înainte să te aventurezi pe unul dintre aceste trasee, sună la Salvamont și cere informații despre starea lor. Multe dintre ele sunt închise iarna, iar cele care au șanse să rămână deschise vin cu un anumit grad de risc, în funcție de condițiile meteo.

Ultimele raze de soare

Noi am ajuns aici la mijlocul lunii februarie, tocmai ca să vedem zona și să pregătim terenul pentru vara care urmează să vină. Voiam să ne familiarizăm puțin cu locul. Oricum stratul gros de zăpadă nu ne-a permis să facem mai mult de atât. Am reușit să ajungem doar până la intersecția celor trei văi care descriu frumos această zonă: Valea Șugărilor, Valea Obârșia Ialomiței și Valea Doamnele. Le-am fotografiat din acest loc atât la apus, cât și în timpul zilei.

Imagini aeriene surprinse deasupra acestor văi minunate

Traseul din Peștera până aici e extrem de simplu. Practic am urmat primele indicatoare de la stația Salvamont, cea de lângă telecabina aflată în revizie, și am urcat înspre stânga timp de jumătate de oră. Urcarea de aici spre Vârful Omu, de exemplu, ieșea din „liga” noastră momentan și nu am vrut să ne asumăm niciun risc. Cu atât mai mult cu cât vremea nu părea să fie foarte decisă. Ne-am mulțumit cu priveliștile frumoase de aici și cu timpul câștigat pentru studierea traseelor pe care sigur vom reveni la vară.

Zona Peștera

Iată câteva informații utile dacă vrei să vii iarna în zona Peștera:

  • Accesul se face prin satele Glod, pe DJ714, unde ai de parcurs aproximativ 32 de kilometri asfaltați pe bucăți. Acesta e traseul deszăpezit iarna. Chiar și așa, îți recomand să ai lanțuri și să nu te încumeți cu o mașină cu gardă joasă. Totuși, pentru încurajare, noi am ajuns aici cu un Logan cu personalitate, care nu a „strănutat” nici măcar puțin pe traseu.
  • Opțiunile de cazare sunt limitate: Hotel Peștera (o alegere bună, pe care o și recomandăm), Pensiunea Valea Cocorei și… cam atât. Zona este în curs de dezvoltare turistică. Totuși, locurile restrânse de cazare înseamnă și mai puțini turiști. Sau mai filtrați. Deci mai puține gunoaie și mai mult respect pentru natură.
  • Nu este niciun magazin aici, deci fă-ți aprovizonarea mai din timp.

Aici se află și Peștera Ialomiței, un loc de o frumusețe aparte, pe care merită să îl vizitezi. Citește aici mai multe informații despre acest colț de România. Iar înainte de această mănăstire, vei trece chiar prin Cheile Tătarului, pe care le vei vedea puțin mai jos în adevărata lor splendoare, în lumina magică a apusului.

Cheile Tătarului la apus

Chiar și fără să parcurgem un traseu lung, am reușit să surprindem o parte din frumusețea acestui masiv. Bucegii știu să îți ofere cât mai mult din spectacolul unui munte. Încep cu pajiști line, continuă cu păduri dese, apoi cu văi abrupte, te urcă pe platou și te pun din nou pe culmi blânde, suficient cât să te lase să te bucuri cu adevărat de toate aceste momente.

Filmare aeriană 4K: Iarna din văile Munților Bucegi

Fotografii aeriene din intersecția celor trei văi care se „varsă” în Peștera

Între toate aceste momente, luna ne-a oferit un spectacol pe cinste. Parcă dansa pe stâncile masivului. Locul potrivit. Momentul potrivit.

Ține luna în echilibru

Așa-i că natura e pur și simplu surprinzătoare? Știe să așeze totul în așa fel încât să îți lase amintiri greu de pus deoparte.

Abia așteptăm să mai revenim aici! Bucegilor, ne vedem la vară!


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica