Am revenit în Piatra-Craiului la trecerea dintre anotimpuri, în perioada în care iarna ceda ușor-ușor terenul primăverii înfloritoare. La altituini de sub 1.800 de metri zăpada era aproape inexistentă, iar locul ei era luat de superbele flori de primăvară, printre care brândușele și ghioceii, pentru care am și venit în această nouă călătorie #DeasupraMuntilorRomaniei.

Citește și: Munții Piatra-Craiului – ÎnvățăTURA de pe cel mai greu munte

Știam că în Șaua Joaca de la poalele crestei se află unul dintre cele mai mari covoare de brândușe. Văzusem atâtea fotografii frumoase de aici, încât în prima zi pe care am prins-o liberă, am și pornit spre acest loc. Am înâtlnit aici un colț de rai, fără nici cea mai mică urmă de exagerare. În perioada martie-aprilie a fiecărui an aici e unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Cu siguranță!

Covorul de bândușe din Șaua Joaca

Hai cu noi într-o nouă călătorie în Zbor peste Munții României, un proiect inițiat de Dragoș Asaftei și susținut cu drag de AQUA Carpatica. De această dată pornim din Peștera și ajungem în Șaua Joaca și la Refugiul Grind din Munții Piatra-Craiului.

Traseu de o zi în Munții Piatra-Craiului

Sat Peștera – Șaua Joaca – Izvorul Dâmbovicioarei – Refugiul Grind și retur

  • Lungime traseu: 5,1 kilometri dus / 10,2 kilometri dus-întors
  • Timpul de parcurgere: 2 ore și jumătate la urcare, 1 oră și 45 de minute la coborâre. Ca să fii sigur că ai timp și de fotogafii și de pauze mai dese ca să te bucuri de peisaj, ia-ți o marjă de 5 ore dus- întors.
  • Diferența de nivel: 564m
  • Echipament suplimentar recomandat: în funcție de starea vremii în perioada aceasta, ar fi util să ai totuși cu tine echipamentul de iarnă – poți da de porțiuni de zăpadă sau cărări înghețate prin pădure.

Fotografii surprinse pe traseu

E un traseu ușor spre mediu, pe care îl poți parcurge și cu familia ta. Nu are porțiuni abrupte sau expuse, o singură pantă solicitându-te puțin mai mult, spre finalul traseului. Așa cum probabil ai observat, am început să și filmăm porțiuni din traseele noastre pe munte. Iată secvențele din acest traseu. Poți vedea aici marcajele, starea traseului și vei reuși să îți faci o idee despre ce te așteaptă pe parcurs.

Munții Piatra-Craiului: Din satul Peștera (Casa Folea) până la Refugiul Grind

Marcaje: Din satul Peștera, de la Casa Folea, pornești pe marcajul cruce roșie. Din Șaua Joaca vei face dreapta și vei intra pe o bucată comună cu marcaj cruce și linie roșie. După 20 de minute de coborât, vei face stânga, pe marcaj linie roșie până la Refugiul Grind. Traseul duce în continuare către Vf. La Om, cel mai înalt vârf din masiv.

În momentul în care ajungi în Șaua Joaca te vei întâlni cu spectacolul brândușelor, care e greu de descris în cuvinte, dar pe care am reușit să îl surprindem în niște imagini de care am fost tare bucuroși. Brândușele te vor însoți pe parcursul traseului și îți vor mai aduce zâmbete pe chip și în alte locuri. Tentația va fi să te oprești în continuu ca să le fotografiezi. Dar până la urmă nu-i deloc un lucru rău, nu?

Video 4K de la nivelul brândușelor din Piatra-Craiului

Contrastul dintre covorul de brândușe, pajiștile care tocmai au ieșit din umbra zăpezii, pădurea verde și crestele încă albe, toate stau la baza unor peisaje cu totul și cu totul deosebite.

Le-am surprins în imagini și clipuri video, atât de la sol, cât și din dronă. Ne-am uitat la ele și revăzut de zeci și zeci de ori. Ne-au rămas întipărite în minte și ne-au arătat încă o dată cât de surprinzător poate fi muntele.

Dragi prieteni, iată un nou fragment din spectacolul naturii, de această dată unul întâlnit în Munții Piatra-Craiului.

Fotografii: Brândușele de pe pajiștile din Munții Piatra-Craiului

Filmare aeriană 4K: Primăvara în Munții Piatra-Craiului

Fotografii aeriene: Din satul Peștera până pe creasta muntelui

Îți mulțumim că ne-ai fost alături și în această călătorie! Pe data viitoare, dragi prieteni iubitori de munte.


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Dobre 13 decembrie 2019 at 14:49 - Reply

    Poze frumoase, nostalgia locului unde m-am nascut.

    • Dragoș Asaftei 5 ianuarie 2020 at 11:52 - Reply

      Un loc magic de-a dreptul!

  2. Felipe 21 august 2020 at 13:22 - Reply

    Stimate Dragos Asaftei, apreciez talentul si efortul depus in toata munca si expunerea laborioasa a traseelor.
    Din partea mea un +10.
    Sper din tot sufletul sa fii sponzorizat cum se cuvine, pentru ca creatia d-ta sa mearga inainte prin care romanii si nu numai sa redescopere frumusetile Romaniei, sustin asta stiind ca nu e asa simplu cum cred unii.
    Si aici e vorba de vointa, curaj, sacrificii, valoare, in cautarea locului perfect luptand deseori cu situatii difícile sau de risc.

    • Dragoș Asaftei 21 august 2020 at 13:50 - Reply

      Vă mulțumesc frumos! Ne bucurăm să vă spunem că avem alături de noi oameni ca dvs. care ne dau energia să facem toate aceste lucruri, dar și două branduri care ne susțin, în așa fel încât să continuăm proiectul: AQUA Carpatica, cu sprijinul căruia am realizat Zbor peste Munții României, și OnlineAuto24.ro ca partener de mobilitate.

      Mulțumim!

  3. Ionut vlad 24 februarie 2021 at 8:34 - Reply

    Absolut superbe imagini! Bravo, Dragos!
    In ce lună ai facut traseul ăsta?

    • Dragoș Asaftei 24 februarie 2021 at 10:40 - Reply

      Mulțumesc! În aprilie. 🙂

  4. Preda 30 martie 2022 at 18:39 - Reply

    Buna seara! Va rog frumos îmi spune ți in ce perioada este spectacolul brândușele?? Multumesc mult!

    • Dragoș Asaftei 30 martie 2022 at 18:42 - Reply

      Buna seara! Deja incep sa iasa primele branduse in zona. Atentie la vreme, insa. Vineri – duminica se anunta ploi consistente si lapovita in zona.

Citește și alte articole de pe site