Plănuiam de mult să ajungem pe traseele din Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Încă de când am ajuns în zonă, în cadrul primei călătorii din proiect – Munții Ălmajului & Cazanele Dunării, am pus pe listă câteva trasee aici. Astăzi, la aproape un an după ce am început acest proiect, venim în fața voastră cu două locuri și trasee absolut minunate: Crucea Albă și Cheile Țăsnei, ambele în vecinătatea stațiunii Băile Herculane.
Citește și: Munții Ălmajului – Dunărea la intrarea în țară și traseele către Vf. Ciucarul Mare și Vf. Ciucarul Mic
Scurtă introducere. Aflat între Munții Mehedinți & Munții Vâlcanului, pe versantul stâng, și Munții Godeanu & Munții Cernei, pe versantul drept, Parcul Național Domogled – Valea Cernei cuprinde un relief deosebit, fiind gazda unor stânci abrupte și a unor chei spectaculoase, unor păduri dese și a unor specii de copaci întâlnite doar aici pe teritoriul României. Și, pe lângă toate acestea, gazda unor trasee însoțite de peisaje minunate.
Cele mai multe dintre trasee pornesc chiar din Băile Herculane, însă toată Valea Cernei cuprinde zone din care se face accesul pe ambii versanți. Tot aici, în acest parc național, își au locul și mai multe cătune, sate mici, fără drum de acces. Ineleț, Scărișoara, Prisăcina, Dobraia sunt câteva dintre ele.
Am ajuns în Ineleț și vom povesti despre asta într-un episod următor. Plănuim să revenim aici la vară și să ne oferim sprijinul pentru o mică surpriză localnicilor.
Pe cât de frumoase și pitorești sunt aceste sate, datorită izolării lor, pe atât e de grea viața aici. Populația, majoritar îmbătrânită, se luptă zilnic cu distanțele mari, care trebuie parcurse pe jos, până la absolut orice înseamnă civilizație: sursă de apă, magazin, farmacie, spital. Revenim pe acestă temă.
Toate traseele din zona parcului te trec prin niște priveliști greu de întâlnit în alte masive din țara noastră. Majoriteatea sunt, însă, destul de solicitante, cuprinzând pante mai abrupte. Zona Domogled – Valea Cernei cuprinde, totuși, atât trasee accesibile începătorilor, cât și trasee de creastă, cu un grad mare de dificultate.
ATENȚIE! În zona Băilor Herculane și a Cazanelor Dunării populația de vipere este semnificativ mai mare decât în restul țării. Fii atent unde pășești, unde te așezi și unde pui mâna atunci când cauți un punct de sprijin, chiar dacă viperele simt vibrațiile pașilor și pleacă din calea ta. Dacă vezi o viperă, nu te apropia de ea, nu o atinge și nu o lua în mână.
În acest episod vă vom povesti și arăta imagini de pe traseele care ajung la Crucea Albă, un loc bun de belvedere pentru Băile Herculane, și Cheile Țăsnei, un colț de rai din care nu ai mai vrea să pleci.
Hai cu noi într-o nouă călătorie #DeasupraMuntilorRomaniei, un proiect realizat de Dragoș Asaftei și susținut de AQUA Carpatica.
Traseul Băile Herculane – Crucea Albă
- Lungime traseu: 1,3 kilometri (dus)
- Timpul de parcurgere: maxim 1 oră, traseul poate fi parcurs fără experiență mare pe munte; chiar și așa, nu pleca la drum fără echipamentul minim necesar pe munte (bocanci și haine adecvate, trusă de prim ajutor, apă)
- Diferența de nivel: 320 de metri
- Echipament suplimentar recomandat: parazăpezi, indiferent de anotimp, din cauza populației mari de vipere (în cazul puțin propbabil în care calci pe o viperă din neatenție)
Marcaj: Traseul are pe toată lungimea lui marcajul cruce albastră.
Deși este situat pe o pantă abruptă, șerpuirea traseului te face să nu simți acest lucru. Ai multe locuri în care îți poți trage sufletul și e genul de traseu pe care îl poți face cu familia, în cadrul unei vacanțe, fără să îți planifici neapărat mai multe călătorii pe munte.
Dacă grăbești pasul, poți ajunge la Crucea Albă chiar și în 40 de minute. Cu un mers relaxat, însă, și cu câteva pauze scurte, te vei încadra într-o oră, cel mult.
La capătul traseului te așteaptă Crucea Albă, la o altiduine de 563 de metri, centrul mai multor legende povestite de-a lungul timpului. Una dintre ele îi prezintă pe doi tineri îndrăgostiți de aceeași fată, care se întrec pe abrupturile muntelui. Cel care ajungea primul sus, urma să primească mâna fetei. Ajuns în zona în care se află acum Crucea Albă, câștigătorul trage câteva focuri de pistol ca să își anunțe victoria, însă calcul pe care era se sperie și îl aruncă în hăul din față. În memoria lui, fata ridică această cruce. Desigur, e doar una dintre legende.
De aici poți continua, mergând încă maxim 3 ore, către Grota lui Șerban, Vârful Domogledul Mic și Vârful Domogledul Mare.
Fotografii aeriene: Crucea Albă și Munții Mehedinți
Iată și câteva fotografii surprinse pe traseul din Băile Herculane până la Crucea Albă.
Traseul spre Cheile Țăsnei
Punctul de intrare în traseu este pe DN 67D, la aprox. km 18, lângă Motelul Dumbrava.
- Lungime traseu: 2,8 kilometri (dus)
- Timpul de parcurgere: cel mult 2 ore; dus-întors vei face traseul în 3 ore
- Diferența de nivel: 410 metri
- Echipament suplimentar recomandat: parazăpezi, indiferent de anotimp, din cauza populației mari de vipere (în cazul puțin propbabil în care calci pe o viperă din neatenție) – am întâlnit un pui de viperă pe acest traseu, dar care a fugit rapid din calea noastră în momentul în care ne-a simțit pașii
Marcaj: Traseul are pe toată lungimea lui marcajul cruce albastră.
Structura traseului este similară cu a celui spre Crucea Albă. El începe cu un urcuș susținut prin pădure, după ce treci de un râu foarte pitoresc. Urci timp de 35-40 de minute, după care intri direct în Cheile Țăsnei, un loc cu totul și cu totul aparte.
Poți parcurge cheile în întregime sau te poți opri unde dorești tu. Frumusețea locului te va însoți întotdeauna. Partea bună e că urcușul abrupt se oprește chiar la intrarea în chei. Apoi vei uita de tot acest efort și vei fi captivat în totalitate de peisajul din jurul tău.
Tot aici vor face spectacol și pinii negri de banat, care ies din stâncile abrupte. Aproape că nu-ți vine să crezi că au putut să crească din „piatră seacă”. Dar ne reamintim iar despre cât de surprinzătoare poate fi natura. Despre cât de surprinzătoare e țara noastră, atâta vreme cât ne dăm șansa de a o descoperi și redescoperi de fiecare dată.
Curios să vezi și cum arată e sus Cheile Țăsnei? Pe noi priveliștea ne-a lăsat fără cuvinte. Pur și simplu.
Și acum, dragi prieteni, a venit momentul să vedeți filmul acestei călătorii. Vă mulțumim că ne sunteți alături! Pe data viitoare!