În momentul în care am plănuit călătoriile din acest proiect, am discutat cu mai mulți apropiați și cunoscuți despre alegerea zonelor în care urma să ajung. Când i-am povestit lui Viorel, profesor de geografie, despre ce am de gând să fac, mi-a spus că trebuie neapărat să ajung în lunile mai ori iunie în Munții Ciucaș, căci atunci întreg piesajul e colorat de bujorii de munte.

Primele zboruri cu drona în Ciucaș

Zis și făcut. La începutul lunii mai am început să stabilesc toate detaliile plecării care urma să aibă loc peste două săptămâni. Mare mi-a fost mirarea, însă, când am aflat că în acest an bujorii de munte înfloriseră de la finalul lunii aprilie deja, lucru atipic acestei specii. M-am lăsat pe mâna norocului și a speranței că am să mai găsesc câteva pâlcuri din planta despre care aflam deja că face ca muntele să fie și mai spectaculos. Norocul a fost de partea mea și, după cum am povestit acum câteva zile, m-am putut bucura din plin de coloritul bujorilor de munte. Citește articolul: Spectacol la început de vară: Bujorii de munte din Ciucaș.

Dacă nu ai ajuns până acum pe Munții Ciucaș, sper să îți dorești să o faci după ce parcurgi acest articol, alături de imaginile surprinse. Hai să pornim în a doua călătorie din Zbor peste Munții României, proiect oferit de AQUA Carpatica.

Munții Ciucaș – Prima întâlnire

Munții Ciucaș sunt localizați între Munții Baiului (V), Munții Piatra Mare & Munții Întorsurii (N) și Munții Siriului (E). Masivele mari care pot fi văzute de pe Ciucaș sunt: Munții Bucegi, Făgăraș, Piatra-Craiului și Leaota. Altitudinea cea mai mare din Ciucaș e atinsă de Vârful Ciucaș, care ajunge la o înălțime de 1.954 de metri.

Vârful Ciucaș (dreapta cadrului)

Prietenul care mi-a fost ghid o bună bucată din traseu

Să ajungi în Ciucaș nu-i deloc greu. Tot ce trebuie să faci e să te apropii de localitatea Cheia, în prejma căreia va trebui să urmezi un drum pietruit care te urcă destul demult pe munte. Intersecția pe care nu trebuie să o ratezi o găsești aici. Drumul pe care ai ajuns urcă până la Cabana Ciucaș (acolo unde am și înoptat), dar e accesibil în întregime doar mașinilor cu tracțiune 4×4. Am întâlnit și câțiva șoferi cu mașini mici care au ajuns sus fără probleme. Dacă vrei să te încumeți o faci pe riscul tău, recomandările rangerilor de la intrarea pe acest drum îți vor spune să nu încerci dacă nu ai mașina potrivită. Poți parca fără griji mașina aici și să continui pe jos sau să îi suni pe cei de la Cabana Ciucaș, care te pot urca rapid cu mașinile lor.

Hidratarea e esențială pe munte, asigură-te că ai apă suficientă la tine!

Traseul nu e periculos, ba chiar până la câteva sute de metri de Cabana Ciucaș poate fi parcurs fără probleme de orice mașină. Situația se complică în ultimele 3-4 serpentine foarte abrupte, pline de traversale de beton pentru o aderență mai bună. Poți alege să lași mașina mai jos de aceste serpentine (și mai mergi 20-30 de minute pe jos) sau complet la intrarea pe drumul de care povesteam mai sus (de unde ai de mers pe drumul pietruit timp de 2-3 ore până la cabană).

Odată ajuns la cabană, dacă nu cumva dai de o ceață intensă (cum am pățit eu în prima zi), ți se dezvăluie Vârful Ciucaș, Turnul lui Goliat și o parte din Șaua Tigăilor, acolo unde-am găsit și cei mai mulți bujori de munte.

Bujorii întâlniți în Șaua Tigăilor

De aici pornesc mai multe trasee, toate destul de ușor de parcurs de oricine, atât timp cât reziști circa 2 ore la efort susținut. Urcările spre Vârful Ciucaș, așa cum vei vedea mai jos, nu-s dintre cele mai grele. Iar priveliștile pe care le vei avea te vor face să-ți încarci instant bateriile.

Iată câteva informații care îți vor fi utile pentru prima întâlnire cu Ciucașul, înainte să pornim pe traseul spre vârf:

  • Ultima unitate de cazare este Cabana Ciucaș, unde te poți caza în camere duble sau apartamente (prețurile încep de la 140-180 de lei pe noapte, în funcție de perioada anului) și unde poți mânca (foarte bine chiar) aproape orice vrei. Micul dejun e inclus în prețul cazării și e unul copios!
  • Semnal la telefon vei avea doar dacă ești în rețeaua Vodafone. Există zone mici pe traseul spre Vf. Ciucaș unde prinzi semnal pe Orange, dar nu te baza pe ele.
  • Ia apă la tine înainte să pleci de la cabană, pe trasee nu vei găsi izvoare de unde să te poți realimenta.
  • Întrucât unele dintre trasee sunt în proces de remarcare, fii foarte atent la semne și folosește o aplicație pentru sprijin suplimentar: eu folosesc pe iPhone Hikepack, dezvoltată acum câteva luni de un român, Alex Tomescu, care face o treabă excelentă!
  • Dacă vrei să mergi cu cortul, o zonă bună în care să campezi e aproape de intersecția a două trasee: dreapta – spre Vf. Ciucaș, stânga – spre Șaua Tigăilor.
  • Nu sunt porțiuni pe care să trebuiască să le parcurgi cu lanțuri. Nu ai nevoie de experiență de „cățărare”.
  • Poți merge cu familia ta pe aceste trasee. Dacă ai copii de vârste mai mici, vor fi câteva porțiuni unde sigur vor avea nevoie de sprijinul tău – câteva urcări care pot fi abrute pentru cei mici.

Și, desigur, cel mai important:

Arată respect muntelui și comportă-te responsabil. Nu lăsa gunoaie în urma ta. Nu te abate de la trasee și parcurge-le cu atenție. În felul acesta te vei putea bucura din plin de spectacolul naturii!

Panorama Munților Ciucaș

Hai să pornim spre Vârful Ciucaș și Șaua Tigăilor!

Traseul: Cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș – Turnul Goliat – Șaua Tigăilor – Cabana Ciucaș

Vorbim, de fapt, de două trasee combinate pentru o super experiență pe munte. Cele două ar fi: Cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș și Cabana Ciucaș – Șaua Tigăilor. Recomandarea mea este să urci dinspre cabană până la Vârful Ciucaș și să te întorci prin Șaua Tigăilor – din sensul ăsta, vei avea o porțiune suuuper mare de coborât lejer.

Marcaj: Urmezi marcajul cruce roșie de la Cabana Ciucaș până ajungi la intersecția cu traseul marcat cu dungă roșie. În stânga vei avea poteca spre Șaua Tigăilor, iar în dreapta, unde vei merge (dungă roșie) pe cel spre Vârful Ciucaș. Odată ajuns în vârf, cobori pe cruce roșie, până în Șaua Tigăilor, acolo unde vei face stânga pe același marcaj și vei porni înapoi spre cabană.

Lungime: turul complet are 8 kilometri.

Durată: 3 ore de mers. Vei petrece, probabil, 4-5 ore în total datorită pauzelor și opririlor pentru fotografiat peisajele superbe. De la cabană până în Vârful Ciucaș faci cel mult o oră și jumătate, din vârf până în Șaua Tigăilor încă 45 de minute, iar apoi încă vreo oră înapoi până la cabană.

DificultateDificultate mică spre medie pe porțiuni scurte – Traseu poate fi parcurs fără probleme de oricine, cu sau fără experiență.

Pe durata celor două zile petrecute pe Ciucaș, am parcurs acest traseu de mai multe ori, iar muntele a avut grijă ca de fiecare dată să-mi ofere o vreme complet diferită, spectaculoasă pentru imagini.

Fotografii de pe parcursul traseului

Prima dată când am început să urc am avut parte de ceață pe o bună parte din traseu. Nu știam cum arată întreg peisajul și abia prindeam câteva frânturi cu ajutorul dronei, când se mai curăța puțin „atmosfera”. De asta am rămas fără cuvinte când, apropindu-mă de Șaua Tigăilor, cerul s-a înseninat aproape în totalitate.

Așa am văzut și primii bujori de munte, pe lângă care am petrecut minute bune fotografiindu-i și filmându-i, atât cu drona, cât și de la sol.

Am revenit pe traseu câteva ore mai târziu, după-masa, când preț de 10 minute lumina pe întregul munte a fost desprinsă din scene filmate parcă într-un studio. Norii s-au risipit aproape în totalitate, iar cei rămași au avut grijă să direcționeze razele de soare în așa fel încât peisajul să se schimbe complet. 10 minute a durat această fereastră, apoi cerul s-a închis complet și oricât de mult am sperat că se va deschide iar la apus, n-a fost să fie așa.

Și răsăritul din a doua zi a fost umbrit de platoul gros de nori. Chiar și așa, într-o lumină destul de plată, întregul munte se vedea absolut minunat de la înălțime.

Iar pentru că muntele te învață ce înseamnă răbdarea, câteva ore mai târziu, chiar înainte de plecare, niște nori albi, pufoși, pe cerul albastru, au fost fundalul perfect pentru o ultimă serie de fotografii.

Vedeți în imaginile de mai sus trecerea prin toate momentele de care v-am povestit.

Perfecțiunea naturii în roua dimineții

Urcatul pe munte poate fi spectaculos, așa că parcurge traseele cu foarte mare atenție, ca să te poți bucura din plin de toate peisajele care îți vor fi oferite. Și nu uita: încearcă să nu urci niciodată singur pe munte. Mai invită câțiva prieteni cu tine și arată-le și lor spectacolul montan. Iar dacă printre prietenii tăi nu se află mulți montaniarzi, poți întotdeauna apela la grupurile și cluburile care sunt răspândite prin toată țara. Sigur vei găsi acolo oameni cu aceeași pasiune, ture organizate și povești ale altora din care vei învăța lecții prețioase.

M-am intersectat și de această dată cu mai multe grupuri de prieteni, formate pe durata altor călătorii organizate de cluburi montane. I-am văzut pe toți apropiați, uniți și fericiți. Sunt trăiri și valori pe care ți le transmite muntele și de care nu te poți desprinde.

Gașca alături de car am parcurs o parte din traseu

Așa i-am cunoscut pe iubitorii de munte din imaginile de mai jos, alături de care am parcurs o parte dintre trasee și cu care păstrez în continuare legătura.

Învăț că muntele nu e doar despre peisaje ori experiența urcării, ci și despre valori pe care le deprinzi și lecții de viață. Închei cu acest gând cea de a doua tură din proiectul #DeasupraMuntilorRomaniei. Cu gândul că la finalul proiectului, după 12 ture prin munții din țara noastră, voi fi învățat lecții care îmi vor fi utile pe tot parcursul vieții.

Ce mai poți face în preajma Munților Ciucaș

Situați în apropiere de localitățile Cheia, Săcele și Brașov, Munții Ciucaș îți oferă practic acces la o mulțime de alte obiective turistice care merită vizitate chiar și pe durata unei ture scurte în zonă.

Recomandarea mea ar fi să-ți folosești întâi energia pentru urcatul pe munte, iar la întoarcere, în drum spre casă, să faci un mic ocol și să treci prin unele din zonele de mai jos. Am trecut și distanța în kilometri de la intersecția de care spuneam la începutul articolului până la fiecare dintre obiectivele turistice.

  • Cetatea Prejmer / 40 de kilometri: renovată în urmă cu câțiva ani, cetatea este într-o formă foarte bună, fiind cotată drept cea mai bine păstrată fortificație din Europa.
  • Muntele Roșu / 6 kilometri: paralel cu Ciucaș, se află Muntele Roșu, o altă zonă extrem de frumoasă. Poți ajunge cu mașina pe drumul asfaltat până la cabana cu același nume.
  • Cheia / 8 kilometri: o ultimă seară o poți petrece aici, într-o localitate liniștită de munte înconjurată de priveliști frumoase.
  • Lacul Tarlung (Barajul Săcele) / 23 de kilometri: în drum spre Prejmer sau Brașov (dacă alegi să te întorci pe Valea Prahovei) poți zăbovi preț de câteva clipe în preajma lacului.

Desigur, dacă te vei întoarce pe Valea Prahovei, cel mai probabil nu vei ocoli Centrul Vechi al Brașovului, chiar și doar pentru câteva minute, preț de o cafea bună ori de o gustare delicioasă la unul dintre restaurantele din zonă.

Te invit acum să privești clipul celui de-al doilea episod din proiectul Zbor peste Munții României oferit de AQUA Carpatica.

Clip filmat integral cu drona DJI Phantom 4 Pro peste Munții Ciucaș. Setează rezoluția 4K, pune-l în fullscreen și bucură-te de spectacolul pe care-l face natura!

Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Bogdan 27 iunie 2018 at 11:41 - Reply

    Frumoasa tura. Am descoperit si niste greseli pe care imi permit sa le enumar aici daca se poate.
    1. nu am vazut atatea filtre pe poze cu munti niciodata. M a intreb, muntele chiar nu e suficient de frumos pentru un fotograf?
    2. Reclama la o apa de foarte proasta calitate.
    3. Nu iei cainii cabanei cu tine. Asa s-a pierdut unul tot la Ciucas, nu demult …
    4. Cu 4×4 n-are farmec.
    Si cam atat.

    • Dragoș Asaftei 27 iunie 2018 at 18:03 - Reply

      Bună, Bogdan! Mulțumesc frumos pt. mesaj. O să le iau și eu pe rând.

      1. Muntele e minunat, a fost însă alegerea mea să ajustez pe alocuri imaginile așa cum am simțit. E o chestiune de gust, poate că am exagerat, poate că nu.
      2. Reclamă la o apă care susține promovarea locurilor minunate de la noi din țară.
      3. Nu l-am luat, l-am găsit pe traseu cu un alt grup de turiști.
      4. Cu 4×4 am urcat până la cabană, până în vârf și pe traseu am mers pe jos. Cu un rucsac cu echipament și altele necesare pe munte – care cântărește în total circa 18kg, un astfel de ajutor e chiar real și nu e deloc un moft. 🙂

      O seară frumoasă!

  2. Georgiana Spinu 21 decembrie 2018 at 7:40 - Reply

    Minunat!

  3. Lațea Elena-Aniela 21 decembrie 2018 at 10:39 - Reply

    Superb! ❤️❤️

  4. Geo St 21 decembrie 2018 at 18:33 - Reply

    Ciucasul- preferatul meu! E atât de relaxanta o tura pe Ciucaș, ca o cafea băută cu mama 🙂

  5. Țone Mihai 21 decembrie 2018 at 20:43 - Reply

    Poza de la articol sta că wallpaper pe laptopul de munca împreună cu celelalte puse la dispoziție de tine! Mulțumim pentru munca depusa și felicitări!

  6. Cojocaru 22 decembrie 2018 at 6:17 - Reply

    Urmează sa l străbat.

  7. Alexandroaia Camelia 24 decembrie 2018 at 12:06 - Reply

    Episodul meu preferat. 🙂 E cel mai colorat!

  8. Nebojša Atanacković 26 aprilie 2022 at 13:51 - Reply

    An excellent and very inspiring resource for Romania, neighbour country I know so little mountain-wise about, especially from the photographers point of view.

    What do you think Dragos, what would be the best period to visit Ciukas this spring 2022, end of May?

    Cheers,
    Nebojsa

    • Dragoș Asaftei 26 aprilie 2022 at 15:55 - Reply

      Thank you for the kind words! Yes, Ciucas is perfect in May. If the weather is ok, at the end of May you can spot the beautiful rhododendron flowers.

Citește și alte articole de pe site