Aveam 16 ani când urcam prima oară pe un munte, chiar pe Ceahlău. Am pornit la drum făcând toate greșelile posibile: am ignorat prognoza nefavorabilă, n-am avut echipamentul potrivit și mi-am încărcat rucsacul cu mult prea multe lucruri inutile, care mi-au făcut parcurgerea traseului și mai grea. Rezultatul? Aproape că ne-am rătăcit când am ajuns pe platou și am dat față în față cu ceața densă. Eram la mai puțin de 100 de metri de Cabana Dochia, iar noi nu știam încotro să o apucăm.

Urma să revin aici 3 ani mai târziu, ba chiar de două ori. De această dată cu temele făcute, echipat corespunzător și pregătit să fotografiez tot ce avea mai frumos Ceahlăul să îmi ofere. Am surprins atunci niște imagini extraordinare, care au trezit în mine pasiunea pentru urcatul pe munte. Fotografiile de atunci au cântărit mult în decizia de a începe acest proiect, care știam că avea să vină cu foarte multe provocări, despre unele dintre ele povestind deja în turelele trecute.

Cel de-al 4-lea episod al proiectului m-a adus din nou în Munții Ceahlău. Simțeam într-un fel că revin acasă. Ajungeam a 4-a oară aici, știam deja locurile și mă simțeam complet în largul meu. Iar vremea a avut grijă să încurajeze toată bucuria asta, căci s-a menținut absolut spectaculoasă pe durata celor două zile petrecute aici.

Să începem. Hai să pornim în a patra călătorie din Zbor peste Munții României, proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica.

Munții Ceahlău – Aproape de Brâna Ocolașului Mare, cu vârful Ocolașul Mare (1907m) în fundal

Deși traseele obișnuite care duc spre vârfurile din Munții Ceahlău nu sunt printre cele mai grele, recomandăm abordarea responsabilă a lor, iar prin asta înțelegem:

  • Documentarea în avans pentru traseele alese (urcare, platou, coborâre), dar și deținerea unei hărți fizice ori a unei aplicații care să funcționeze și fără internet – aplicația Munții Noștri poate fi o alegere bună;
  • Alegerea echipamentului adecvat traseului și condițiilor meteo: neapărat bocanci de munte/trekking/hiking, dar și haine care să se usuce repede și să nu rețină apa. Mai punem aici și alte obiecte foarte utile, în general, pentru urcarea pe munte: trusă de prim ajutor, cuțit ori briceag multifuncțional, husă de ploaie, lanternă/frontală.
  • Colectarea gunoaielor într-o pungă pe care să o aruncăm abia când coborâm de pe munte. În caz contrar, muntele spectaculos se va transforma într-un munte de gunoaie.
  • Plătește taxa de acces în Parcul Național Ceahlău: 6 lei de persoană pentru adulți / 3 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari.

Am bifat toate aceste puncte, așa că putem porni în călătorie.

Tură în Munții Ceahlău cu pornire din stațiunea Durău

Durău – Cabana Fântânele – Cușma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Stația Meteo – Cabana Dochia

Este unul dintre cele mai frumoase trasee care duc sus, pe platoul Ceahlăului. Trece printr-o pădure bogată, care filtrează spectaculos razele soarelui la răsărit, ajunge la Cabana Fântânele, un loc potrivit pentru o primă pauză și un ceai gustos, iar apoi te îndreaptă spre Stânca Panaghiei unde întreg peisajul începe să se dezvăluie.

Am fi vrut să urcăm pe la Cascada Duruitoarea și să coborâm pe traseul menționat mai sus, însă din cauza vremii câtva porțiuni din acestea fuseseră distruse, iar parcurgerea lui nu era recomandată de Salvamont.

Recomandare: Verificați întotdeauna starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți. Cel mai simplu e să sunați la serviciul Salvamont, de unde veți primi informațiile cele mai sigure. Numerele de contact Salvamont în Munții Ceahlău sunt: Baza Dochia – 0372.780.105, Baza Durău – 0372.780.106.

Noi am început urcarea chiar înainte de răsăritul soarelui, iar 5 ore mai târziu, cu tot cu pauze (de fotografiat, ridicat drona, mâncat) eram deja la Cabana Dochia. Iată câte informații utile despre acest traseu:

  • Marcaj: Bandă Roșie ;
  • Distanță: 7.3 kilometri; Diferență de nivel: 1.180m;
  • Grad de dificultate: Mediu;
  • Traseul poate fi parcurs și iarna, atât timp cât condițiile meteo permit acest lucru;
  • Timp oficial pentru urcare: 3 ore și jumătate; pentru coborâre: 2 ore și jumătate;
  • Timpul nostru de urcat efectiv: 2 ore și 50 de minute; coborâre: 2 ore și 20 de minute;
Pui de bufniță

Revenind la traseu, dacă ești cu ochii în patru ai ocazia să te întâlnești cu fauna și flora locului. Masivul Ceahlău este recunoscut ca o bună gază a florii de colț, a cocoșului de munte, dar și a caprelor negre. Pe toate ai șansa să le întâlnești pe acest traseu. Noi le-am bifat doar pe primele două, aglomerația din zilele în care am urcat le-a intimidat pe caprele negre. Imediat cum am ajuns la Cabana Fântânele ne-am întâlnit cu o parte din marea alpină, un alt fenomen des întâlnit la poalele Ceahlăului, dar și cu un pui de bufniță, „zgribulit” de curentul rece al dimineții.

Așa cum spuneam, o bună parte din traseu e parcursă printr-o pădure deasă, care face ca muntele să arate ca o mare de verde pe aproape toată durata anului. Din momentul în care ieși din acestă pădure însă, ți se dezvăluie priveliști spectaculoase. Dar până să ajungem la ele, iată câteva cadre surprinse d la sol, pe traseul de urcare, în vecinătatea Cabanei Fântânele și a Stâncii Panaghia, înaltă de aproape 70 de metri.

Fotografii surprinse pe traseul de urcare

În apropiere de Stânca Panaghia am ridicat și drona, moment în care mi s-a dezvăluit pe ecranul telefonului (cu care controlam drona) frumusețea întregului peisaj. Ocoalașul Mare triumfa mândru în planul cel mai îndepărtat, iar în apropiere Vârful Toaca dezvăluia din grandoarea și geometria impunătoare a lui.

Ne-am continuat drumul cu gândul la prânzul delicios pe care urma să îl luăm la Cabana Dochia, acolo unde vă și recomandăm să vă cazați dacă ajungeți pe Ceahlău (în apropierea ei există și o zonă pentru corturi), dar și cu dorința de a explora în continuare zona de sus în apropiere de Ocolașul Mare.

Pauzele de hidratare sunt necesare pentru o bună parcurgere a traseelor montane

Drumul până la cabană s-a lungit însă, cu câteva minute, din cauza – sau mai bine zis datorită afinelor întâlnite pe traseu. Intrasem deja în pielea urșilor. Mai lipseau niște mure, pe care le-am găsit mai târziu, când ne îndreptam spre Brâna Ocolașului Mare, de unde voiam să vedem impunătorul Ocolaș.

Din momentul în care ai ajuns la Cabana Dochia, ai o mulțime de trasee pe care le poți face: poți urca pe Vârful Toaca, acolo unde s-au și construit niște scări care facilitează accesul – traseul durează aproximativ 45 de minute, poți merge la Mănăstirea Fântânele, sau poți să te îndrepți înspre Brâna Ocolașului Mare, acolo unde ai șanse să întâlnești grupuri de capre negre, dar și flori de colț.

Iată cum se vede tot platoul Ceahlăului de la înălțime.

Scările spre Vârful Toaca

Am păstrat urcarea pe Vârful Toaca, al doilea cel mai înalt din masiv, pentru apus. Știam că priveliștea va fi minunată și așa a și fost. Nu ne mai venea să coborâm de acolo. Ne presa doar gândul că întunericul ne va da puțin de furcă la coborâre, chiar dacă eram pregătiți cu tot ce am fi avut nevoie.

Așa cum vei vedea și în clipul acestei călătorii, Ceahlăul știe să îți ofere priveliști care să îți taie respirația. Chiar de la prima răsuflare a lui.

Fotografii cu apusul surprinse de pe și deasupra Vârfului Toaca

De la 1.904 metri peste nivelul mării, de unde legendele spun că atunci când vremea-i bună se poate vedea chiar și Marea Neagră, lucrurile capătă o cu totul și cu totul altă dimensiune. Timpul se dilată, iar fiecare secundă petrecută aici te bucură mai mult decât ai crede. În prima noastră zi pe Ceahlău am bătut potecile muntelui pe o distanță de aproape 30 de kilometri. Eram frânți până să ajungem pe vârf, dar energia de aici ne-a încărcat pe deplin!

Zborul cu drona DJI Phantom 4 Pro lângă Vârful Toaca
Bun prilej de pauză pentru dronă și sticla de apă purtată cu noi

Norocul nostru a fost că după ce n-am întors la cabană, ploaia de stele (am fost aici chiar în perioada Perseidelor) ne-a mai ținut afară preț de câteva ore. Iată o imagine care ne e tare dragă:

Calea Lactee „izvorând” chiar din Ocolașul Mare în timpul ploii de stele

A fost cel mai minunat mod în care am putut încheia o zi superbă pe munte. Dar nici începutul celei de-a doua zile n-a fost mai prejos, ba chiar muntele ne-a mai făcut un cadou: un răsărit absolut magic, care ne-a bătut chiar în fereastra Cabanei Dochia. Peisajul acesta te va întâmpina în fiecare dimineață pe care o petreci la cabană. Așa-i că e absolut minunat?

Răsăritul la Cabana Dochia

Răsăritul e momentul meu preferat din zi. Îmi place să fotografiez în lumina răsăritului indiferent de locul în care mă aflu, dar cu atât mai mult când sunt pe munte, de aceea fac tot ce pot să înoptez la înălțime sau să pornesc devreme pe traseu, în așa fel încât să prind dintr-un loc bun momentul în care soarele își face apariția pe cer.

Lumina e mai blândă. Liniștea parcă și mai adâncă. Timp de oră ai ocazia să urmărești traseul pe care-l face soarele și cum lumina lui modelează tot ce e în jurul tău. Întreg peisajul, întunecat până atunci, ți se dezvăluie în față.

Ia-ți un minut și privește clipul de mai jos, filmat din dronă, dar și fotografiile aeriene & de la sol surprinse pe durata acestui răsărit minunat.

Clip filmat integral cu drona DJI Phantom 4 Pro peste Munții Ceahlău. Setează rezoluția 4K, pune-l în fullscreen și bucură-te de spectacolul pe care-l face natura!

Și acum să privim fotografiile surprinse cu acest minunat răsărit!

Finalul răsăritul a fost și momentul în care ne-am luat rămas bun de la vârfurile Ceahlăului, căci urma să pornim înapoi spre casă. Încă nu văzusem nicio floare de colț și eram puțin dezamăgiți. Ne și gândeam la toți turiștii care nu înțeleg ce înseamnă spectacolul pentru natură și care țin să ia acasă florile de colț drept suvenir de pe Ceahlău.

Totuși, norocul ne-a surâs din nou și nu doar că am văzut o minunăție de floare de colț, ci și un cocoș de munte, ascuns în inima pădurii.

Floare de colț în Munții Ceahlău
Cocoș de munte

Călătoria noastră s-a încheiat câteva ore mai târziu, când am revenit în Durău, acolo de unde plecasem cu o zi în urmă.

Dacă povestea acestei călătorii ți-a făcut poftă de mers pe munte, e bine de știut că luna octombrie e prielnică urcatului pe Ceahlău, cu atât mai mult datorită faptului că pădurea de la poalele acestuia capătă un colorit cu totul și cu totul deosebit.

Acest colț unic din Moldova te face să te îndrăgostești iremediabil de el și să îți dorești să revii ori de câte ori ai ocazia. Nouă ne surâde ideea parcurgerii aceluiași traseu pe timp de iarnă. Sperăm să ne iasă în această iarnă.

Ceahlău, pe curând! Îți mulțumim!

Te invit acum să privești clipul celui de-al patrulea episod din proiectul Zbor peste Munții României oferit de AQUA Carpatica.

Filmare aeriană 4K cu peisajele din Masivul Ceahlău

Clip filmat integral cu drona DJI Phantom 4 Pro peste Munții Ceahlău. Setează rezoluția 4K, pune-l în fullscreen și bucură-te de spectacolul pe care-l face natura!


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Atena Ciontu 16 decembrie 2018 at 21:14 - Reply

    Minunat!

  2. Alina Ferent 20 decembrie 2018 at 11:49 - Reply

    Cel mai iubit de noi! ❤

  3. Isabela 20 decembrie 2018 at 12:23 - Reply

    Munții copilăriei mele ! 3 ani, prima urcare pe Ceahlau ❤

  4. Catalina 21 decembrie 2018 at 9:46 - Reply

    Aici am descoperit ce înseamnă să simți că pluteşti, că eşto cu capul în nori sau ce înseamnă pace sufletească.

  5. Hanganu Dorin 21 decembrie 2018 at 11:58 - Reply

    Ceahlau muntele care ne cheama….acasa 😉🏔🌲🌸

  6. Lucian Moroșan 21 decembrie 2018 at 17:16 - Reply

    Superb!

  7. Turcu Alexandra 21 decembrie 2018 at 19:14 - Reply

    Acasă..

  8. Adrian DUDA 22 decembrie 2018 at 7:09 - Reply

    Ceahlăul este unul dintre munții mei preferați. Nu mai spun că la doar o aruncătură de băț te poți aventura pe Cheile Bicazului, că apoi să ieși în Izvorul Muntelui. O minunăție !

  9. George Sacaleanu 22 decembrie 2018 at 8:38 - Reply

    Muntele Ceahlău mi-a oferit una din cele mai importante lecții din viața mea, şi anume aceea de a-mi depăşi limitele. Energia muntelui este extraordinară! Cu dor de Ceahlău, George.

  10. Oana 23 decembrie 2018 at 10:22 - Reply

    Superb!

  11. Hurduc Saftica 4 septembrie 2019 at 9:47 - Reply

    Bună … vă mulțumesc din suflet pentru descrierea corectă și punctuală a detaliilor de care trebuie ținut cont … pentru a face traseul până pe Vârful Toaca din Munții Ceahlau . Este foarte bine că ați menționat și perioada bună de parcurs acest traseu … noi suntem pensionari … sper să ne descurcăm în ritmul nostru să ajungem până la Stația de Meteorologie de pe Vârful Toaca . Vă rog să m-ai descrieti trasee parcurse … pentru că noi vă urmărim cu plăcere … vrem ca acuma la pensie să ne bucurăm de natură …facand drumetii în natură . O zi binecuvântată alături de cei dragi .

    • Dragoș Asaftei 4 septembrie 2019 at 9:52 - Reply

      Bună ziua!

      Mulțumim frumos! Cu siguranță vă veți descurca, atât timp cât mergeți cu atenție și acordați timp suficient călătoriei. Porniți cât mai de dimineață, în așa fel încât să aveți parte de cât mai multă lumină din zi.

      Dacă putem ajuta cu ceva, aici suntem.

Citește și alte articole de pe site