Masivul Postăvaru este una dintre cele mai populare zone montane de la noi din țară, în special datorită faptului că găzduiește stațiunea Poiana Brașov. Deși în fiecare anotimp, cu precădere iarna, ajung aici sute de mii de turiști, traseele de drumeție nu sunt atât de populare. Din stațiune poți ajunge atât pe Vârful Postăvaru, cât și în alte zone din masiv, alegând traseele care străbat pădurea deasă și extrem de frumoasă. Vorbim de trasee accesibile și celor mai puțin experimentați, chiar dacă din cauza câtorva urcări abrupte pot fi destul de solicitante.

În mijlocul lunii ianuarie, dornici de o nouă tură de iarnă, care să ne permită să ajungem sus chiar la momentul răsăritului, am luat în calcul urcarea pe Vârful Postăvaru, la 1.799 de metri altitudine. După un apel la Salvamont am aflat că zăpada se stabilizase și că poteca prin pădure (traseul cruce roșie) era accesibilă până în vârful masivului.
Partea bună la traseele spre vârf care pornesc de la baza masivului, din Poiana Brașov, este că șansele de a te rătăci sunt mai mici ca în alte locuri. Pe tot traseul ai puncte de unde poți vedea vârful, așa că îți poți lua ușor anumite repere, chiar dacă pierzi marcajul. Pe lângă asta, ai întotdeauna pârtiile care sigur te duc sus. Atât doar să ai grijă dacă te încumeți pe ele iarna. Dacă alegi să mergi pe o pârtie, urcă întotdeauna pe lateralul ei, ca să nu îi încurci pe cei care schiază. În același timp evită pârtiile negre. Urcările te vor obosi mult și dacă nu ai încălțările adecvate, șansele să aluneci sunt destul de mari.
Hai să pornim în a 8-a tură #DeasupraMuntilorRomaniei și să privim răsăritul de la aproape 1.800 de metri altitudine.

Tură la răsărit: Poiana Brașov – Vârful Postăvaru
Poiana Brașov – Vârful Postăvaru (1.799m) și retur
Lungime traseu: 6,7 kilometri
Distanța de parcurgere: aprox. 3 ore și jumătate până în vârf. Dacă simți nevoia de o pauză, poți devia de la traseu și să bei un ceai la Cabana Postăvaru. Sau te poți opri aici la întoarcere pentru un prânz copios.
Diferență de nivel: 700 de metri
Dificultate: traseul e ușor de parcurs și nu are porțiuni expuse
Echipament suplimentar reomandat: parazăpezi & bețe de trekking
Nu ai mai fost iarna pe munte? Citește aici câteva sfaturi utile, împreună cu recomandări legate de echipamentul pe care trbuie să îl ai cu tine.
Ne-am propus să ajungem pe Vârful Postăvaru chiar la răsărit, iar asta a însemnat pornirea devreme pe traseu. Era puțin trecut de două noaptea când am pornit din București spre Poiana Brașov. În jur de ora 5 parcam mașina și ne îndreptam telegondolă, de unde avea să urcăm o bucată scurtă pe pârtie și să ne intersectăm cu traseul. Am scurtat primul segment din drum. În mod normal, traseul începe din zona Telescaunului Stadion.

Pentru că am urcat noaptea, n-am reușit să vedem foarte mult din farmecul traseului, însă am recuperat la întoarcere. E tare interesant să te afli într-o pădure care pare pustie, dar în același timp să fii la câteva zeci de metri de pârtiile pline cu iubitori ai sporturilor de iarnă. Cumva, ești în pustiu, dar și în mijlocul civilizației.
După aproape 3 ore de urcare, ajungeam pe vârf, la aproape 1.800 de metri altitudine, unde lumina răsăritului ne-a îmbiat cu niște priveliști absolut minunate. De aici am putut vedea clar o mare parte din Masivul Bucegilor, Munții Piatra-Craiului, Munții Iezer-Păpușa, dar și o mică parte din Ciucaș. Câteva zile la rând, înainte de călătoria noastră, marea alpină și-a făcut de cap aici, plutind la câteva zeci de metri sub vârf, uneori chiar la limita lui.
Diaconescu Radu, un adevărat iubitor al muntelui, cu multe experiențe în spate, toate demne de povestit mai departe, a urcat zilnic pe vârf, pentru o bucată de timp, ca să surprindă magia răsăritului. Și s-a întors cu niște imagini absolut spectaculoase, pe care le poți vedea aici. Dacă îți cauți o doză de inspirație și motivație pentru urcatul pe munte, Radu e unul dintre oamenii potriviți.
Iată și cum s-a văzut răsăritul nostru, fotografiat și filmat din dronă. Tot aici am surprins și niște fotografii bune cu Munții Bucegi, pe care le-am adăugat în seria Geografie prin fotografie, pentru identificarea formelor de relief.
Fotografii din dronă: Răsăritul peste Vârful Postăvaru
- Primele raze de soare: Vf. Postăvaru în prim plan, Bucegii în fundal
Priveliștile de pe vârf și de la Cabana Postăvaru
- Munții Piatra-Craiului înainte de răsărit
- Bucegii văzuți de pe Postăvaru – Acele Morarului, Crucea Eroilor Neamului, Releul Coștila
Acum i-ați încă o pauză de două minute și pregătește-te să te relaxezi cu niște cadre minunate, surprinse înainte și în timpul răsăritului, din dronă, deasupra brazilor plini de zăpadă și a pârtiilor încă închise la orele respective.
Filmare aeriană 4K – Răsăritul peste Vf. Postăvaru
Așadar, dacă ești în căutarea unei ture de iarnă pe munte, care să nu prezinte prea multe dificultăți, ia în calcul urcarea pe Vârful Postăvaru.
Călătorii cu bine!