Mulți dintre prietenii noștri spun că Masivul Ceahlău este muntele cu cea mai schimbătoare vreme de la noi din țară. Ce-i drept, fiecare din urcările de pe Ceahlău au venit cu tot felul de surprize din partea vremii, ceața densă și precipitațiile din senin fiind cele mai frecvente dintre ele.

Plănuisem o tură de weekend în Ceahlău, cu urcare dinspre Izvorul Muntelui. Voiam să surprind masivul din dronă și pe timp de iarna, ba chiar visam la un răsărit plin de culoare peste marea de alb de pe platoul muntelui. Studiasem vremea timp de mai multe zile și, cu excepția rafalelor de vânt sporadice, nu se anunțaseră alte fenomene. Situația din teren însă, n-a stat chiar așa.

Hai cu noi în cea de-a 9-a călătorie #DeasupraMuntilorRomaniei, un proiect inițiat de Dragoș Asaftei și susținut cu drag de AQUA Carpatica.


Citește povestea călătoriei de astă vară din Munții Ceahlău, când am avut parte de o vreme absolut superbă!

Panorama Ceahlăului: Vedere dinspre Vf. Ocolașul Mare (1.907m) spre Vf. Toaca (1.904)

Tură de iarnă în Munții Ceahlău

Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roșu – Polița cu Crini – Detunatele – Cabana Dochia și retur

Marcaj: Bandă albastră. Marcajul se intersectează și cu alte trasee. Urmărește cu atenție marcajele de pe indicatoare, copaci sau stânci.

Lungime traseu: 5,6 kilometri

Timpul de parcurgere: aprox. 3 ore și jumătate până la cabană.

Diferență de nivel: 1070 de metri

Dificultate: traseul e ușor de parcurs și nu are porțiuni expuse

Echipament suplimentar reomandat: parazăpezi (dacă urci după ninsori abundente), colțari (dacă urci după o perioadă în care zăpada s-a topit, căci există riscul să se formeze porțiuni de gheață peste noapte) & bețe de trekking

Accesul în Parcul Național Ceahlău este taxat cu 6 lei de persoană. Plătește taxa ori de câte ori ajungi aici și nu lăsa gunoaie în urma ta! 

Nu ai mai fost iarna pe munte? Citește aici câteva sfaturi utile, împreună cu recomandări legate de echipamentul pe care trbuie să îl ai cu tine.

Am pornit pe traseu în mijlocul unei sâmbete călduroase, care anunța un final blând de iarnă și un început numai bun de primăvară. Așa părea să fie.

Traseul îmi era familiar, după ce l-am mai parcurs de câteva ori în urmă cu câțiva ani. E un traseu lejer, care te duce rapid pe platoul Ceahlăului, fără să te pună față în față cu porțiuni periculoase, indiferent că vorbim de parcurgerea lui pe timp de vară ori iarnă.

Pădurea își luase hainele de primăvară

Vremea bună m-a făcut să urc o bună parte din trasu fără geacă ori polar. Părea să fie perfectă. Cu cât urcam mai sus, cu atât rafalele de vânt se intensificau, însă nu mi-am pus probleme. Singurul lucru care mă solicita într-adevăr era gheața formată pe potecă. Explicația formării ei e simplă: zăpada topită pe timpul zilei îngheța noaptea. Înaintarea fără colțari sau crampoane antialunecare era destul de dificilă.

E un alt exemplu care demonstrează cât de important e echipamentul pe munte, indiferent de situație. Vremea poate fi și este surprinzătoare, motiv pentru care trebuie să fii pregătit pentru orice situație.

De această dată colțarii m-au ajutat atât la urcare, cât mai ales la coborâre, unde alunecarea pe gheață ar fi fost o problemă și mai mare.

Poteca și zăpada înghețată de pe traseu

Am scăpat de gheață abia spre terminarea zonei de pădure, aproape de Cabana Dochia și de platoul Ceahlăului. La 3 ore de când am plecat din Izvorul Muntelui, intram în cabană.

Jumătate de oră mai târziu situația s-a schimbat în totalitate. Ninsoarea zdravănă și viscolul puternic au pus stăpânire pe Ceahlău, iar avertizările nowcasting începeau să apară la stațiile meteo. Codul galben anunțat spontan se traducea în ninsori consistente și rafale de vânt cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră, toate concentrate în permietrul masivului.

Așa s-a făcut că de la ora 16, sâmbătă, și până a doua zi dimineața, n-am mai putut vedea nimic din frumusețea Ceahlăului. Viscolul nu s-a oprit deloc, motiv pentru care dimineață nu mi-a mai rămas decât să aștept o fereastră în care vizibilitatea să fie puțin mai bună, ca să pot porni pe traseul de coborâre.

Viscolul stârnit din senin și Vf. Ocolașul Mare

Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost dacă viscolul acesta m-ar fi prins pe urcarea dinspre Durău, care te expune timp de aproape 45 de minute la intemperiile de pe platou, de când ieși din pădure și ajungi la Cabana Dochia. De altfel, situația s-a repetat o săptămână mai târziu, iar un grup de turiști, deși bine pregătiți, au avut nevoie de sprijinul salvamontiștilor. Vremea rea nu iartă, din păcate.

Din cauza acestui episod de iarnă care nu vrea să lase loc primăverii, nu am putut ridica drona absolut deloc. „Bun venit” în prima tură #DeasupraMuntilorRomaniei fără imagini aeriene. Promitem să recuperăm însă atunci când vremea o va permite. Nu ne dăm bătuți.

Fereastra de 5 minute în care m-am hotărât să cobor

Dar, în locul fotografiilor aeriene, vă invităm să vedeți câteva dintre imaginile surprinse de pe traseu și, mai ales, clipul filmat pe durata urcării. De acum înainte, fiecare dintre episoadele noastre va include filmări „de la sol”, realizate pe porțiuni de trasee, în așa fel încât să vă faceți o idee mai bună despre relieful din fiecare zonă în parte. Iată filmul traseului de urcare spre Cabana Dochia, prin Curmătura Lutu Roșu.

 VIDEO: Traseul de urcare spre Cabana Dochia din Izvorul Muntelui

Porțiuni din traseul prin Curmătura Lutu Roșu

Fotografiile surprinse în Masivul Ceahlău pe traseul de urcare, dar și între reprizele de ninsoare viscolită

Pe curând!


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site