Iarna schimbă cu totul muntele. Ți-l poate face un mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman. Ziua mult mai scurtă, vremea schimbătoare, zăpada pufoasă în care te adâncești, zăpada înghețată pe are aluneci, cornișele, marcajele mai puțin vizibile, toate trebuie să contribuie în luarea deciziei de a pleca pe munte iarna.

Scriu acest articol in perspectiva unui începător în mersul pe munte. Unul care e avid să se documenteze intens înainte de fiecare tură și să își ia toate măsurile de siguranță necesare. Făcând asta mă simt mult mai încrezător atunci când pornesc într-o călătorie, încercând să minimizez toate riscurile pe care le pot „controla” eu, într-o măsură sau alta.

Ce m-a determinat să scriu acest articol e o experiență avută de curând. Întâmplarea și dragostea față de acest masiv m-a adus de două ori în Ciucaș, la interval de doar o lună. Întâi am ajuns pe 1 ianuarie, chiar în prima zi din an, iar despre călătoria de atunci am povestit aici. A doua oară am ajuns în urmă cu câteva zile. Pe lângă faptul că muntele nu mai arăta la fel, nici călătoria noastră nu a mai fost aceeași. Ce s-a schimbat?

Iarna pe munte: Zăpada proaspăt așternută vs. Zăpada înghețată

Zăpada proaspăt așternută

Ajungeam pe 1 ianuarie în Munții Ciucaș, după 2 săptămâni de ninsori zdravene, într-una dintre puținele zile cu prognoză favorabilă. Stratul de zăpadă începusese să se stabilizeze, însă pe parcursul traseului am trecut de la zone în care ne afundam în zăpadă doar 5-10cm, la zone în care intram până la genunchi, chiar pe curbe de nivel, acolo unde situațiile de acest fel sunt cele mai delicate.

https://www.youtube.com/watch?v=0m28a3nki9I
Zăpada pufoasă din Munții Ciucaș

Zăpada încă nebătătorită a mai venit cu un dezavantaj: urmele făcute la urcare, ne-au fost rapid acoperite de zăpadă atuni când vântul a început să bată mai tare. A trebuit să facem din nou „cărarea” la întoarcere. Avantajul a fost că știam bine traseul și am știut precis pe unde e mai indicat să mergem.

Astfel, a trebuit să alocăm mai mult timp traseului decât în mod obișnuit.

Zăpada pufoasă viscolită spre Vf. Ciucaș

Cu toate astea, peisajul arată absolut minunat. Brazii erau acoperiți în totalitate de zăpadă, la fel și stâncile aflate în bătăia viscolului.

Ne-ar fi fost utile niște rachete de zăpadă, ca să nu ne mai afundăm atât de tare. Totuși, dat fiind că vorbim de un traseu relativ scurt, nu ne-a încurcat prea tare întârzierea cauzată de zăpada pufoasă. Dacă era vorba de un traseu mai lung, situația se schimba și probabil că cea mai bună soluție era retragerea spre punctul de plecare.

Zăpada înghețată

Cea de a doua tură de iarnă în Ciucaș a venit după o săptămână fără precipitații, în care temperaturile de peste zi permiteau zăpezii să se topească, iar cele din timpul nopții o înghețau.

Luciul zăpezii înghețate

Pe porțiunea de platou, traseul a devenit perfect. Nu te afundai deloc în zăpadă și mergeai aproape ca pe un drum pietruit, iar asta se concluziona cu timp câștigat.

Zăpada înghețată din Munții Ciucaș (9 februarie 2019) – Filmare făcută cu DJI Osmo Pocket

Situația s-a schimbat în momentul în care am intrat pe zonele de urcare mai abrută. Zăpada era atât de tare încât nu ne puteam înfinge bocancii în ea ca să ne creăm „scări” pentru urcare. Am fost pregătiți pentru asta, așa că am scos rapid colțarii din rucsacuri și i-am echipat. Diferența a fost uriașă. Fără colțari parcurgerea întregului traseu era mult mai anevoioasă și periculoasă.

Cum ne pregătim pentru o tură de iarnă pe munte

Studierea prognozei meteo înainte de tură

Pe meteoblue.com și pe meteoromania.ro ai o serie de prognoze bune și destul de precise, care te pot ajuta să monitorizezi vremea în perioada de dinaintea turei pe care ți-o propui.

Ce trebuie să urmărești? Precipitațiile și temperaturile. Dacă ninge foarte mult și prinzi apoi o fereastră în care să mergi pe traseu, atunci sunt șanse mari să dai de zăpadă în care să te afunzi. Dacă sunt temperaturi mai mari ziua și negative noaptea, atunci te poți confrunta cu zăpada înghețată. Dacă după o astfel de perioadă vin iar ninsorile, riscul de avalanșe crește consistent, căci stratul nou de zăpadă nu va avea aderență peste cel vechi, înghețat.

Verificarea prognozei meteo pentru ziua/zilele urcării pe munte

Prognoza cea mai precisă o vei avea cu o zi-două înainte de data aleasă de tine. Verifică prognoza constant, căci vremea se poate schimba și cu câteva ore înainte, iar avertizările de tip nowcast nu sunt chiar atât de rare.

Urmărește buletinele nivometeorologice. Aici vei găsi buletinul actualizat pentru fiecare zi. În aceste buletine vei găsi informații despre precipitații, starea zăpezii și pericolul de avalanță.

Avalanșă căzută în Munții Ciucaș: Traseu Vf. Ciucaș – Pasul Bratocea

Urmărește și hărțile care arată grosimea stratului de zăpadă. Aici este o astfel de hartă actualizată zilnic de ANM.

Fii atent și la hărțile de tip radar. Pe sat24.com poți vedea evoluția straturilor de nori pe perioadă mai lungă de timp. Hărțile de acest fel te ajută să îți faci o idee dacă vei avea de a face cu plafon de nori în timpul călătoriei tale. Un astfel de plafon, la altitudine mare, poate face orientarea mult mai dificilă.

https://www.youtube.com/watch?v=Un20_7wDY4Y
Vântul puternic poate viscoli zăpada proaspăt așternută

Echipamentul necesar iarna pe munte

  • Echipament: haine termice (un set pe tine, unul de rezervă, să nu stai ud dacă transpiri), polar, geacă de iarnă, mănuși subțiri și mănuși groase (pe cele subțiri le vei ține sub cele groase și te vor ajuta dacă scoți telefonul să faci fotografii de exemplu), buffer, căciulă, bocanci de iarnă, parazăpezi (utile dacă mergi mult prin zăpadă mare), colțari (utili pentru porțiunile cu zăpadă înghețată sau gheață), piolet (util pentru urcările abrupte pe gheață și nu numai), rachete de zăpadă (pentru situațiile menționate mai sus), bețe (te vor ajuta să te mergi mai bine pe anumite porțiuni), cremă protecție UV.
  • Siguranță: trusă de prim ajutor, folie de supraviețuire, telefon sau baterie de rezervă, lanternă frontală, termos cu o băutură caldă, apă suficientă și mâncare, chiar dacă e vorba de o tură scurtă.
Traversare curbă de nivel în Munții Ciucaș

Vezi și clipul realizat de Salvamont Suceava care prezintă echipamentul recomandat iarna în mediul alpin.

Sfaturi utile pentru parcurgerea traseelor de iarnă

  • Sună la Salvamont și interesează-te despre starea traseului pe care vrei să îl parcurgi. Atenție că nu toate traseele sunt deschise și iarna, asigură-te că afli și informația asta.
  • Documentează-te: Caută informații despre traseul pe care urmează să îl parcurgi și încearcă să reții anumite repere, în cazul în care vremea ori zăpada nu-ți vor permite să vezi bine marcajele. Pornește cât de dimineață poți pe traseu, căci ziua e mai scurtă și nu vrei să te prindă noapta pe munte, cu atât mai mult dacă nu știi zona foarte, foarte bine.
  • Consumă apă chiar dacă nu simți nevoia. Iarna senzația de deshidratare nu e așa de puternică precum vara, dar corpul tău tot are nevoie de apă.
  • Întoarce-te de pe traseu dacă se strică vremea. Nu e nicio rușine. Siguranța primeză.

*Dacă ai experiență pe munte, e posibil să fii sătul de sfaturile astea, dar în același timp să știi cât de important e să le respecți.

Pe măsură ce vom mai învăța despre comportamentul pe munte iarna, chiar prin turele pe care le avem în plan, vom mai completa acesta articol. Între timp, dacă ai sfaturi pe care le consideri utile, scrie-ni-le într-un comentariu.


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Silviu Monor 18 ianuarie 2022 at 16:29 - Reply

    Foarte bun articol, multumesc mult pentru link-uri, le vad foarte utile!!!

Citește și alte articole de pe site