Valea Mălăiești este unul dintre cele mai frumoase, dar și cele mai populare locuri din Munții Bucegi în această perioadă din an. Accesul destul de facil și peisajele minunate, fac ca Valea Mălăiești să fie o destinație des aleasă pe parcursul verii. Sunt mai multe variante de trasee, de la 2-3 ore (ca cel prezentat acum), până la 4-5 (cum ar fi urcarea pe poteca și mai frumoasă – Pichetul Roșu – Take Ionescu), iar odată ajuns în Valea Mălăiești, dacă mai ai energie, poți continua să urci spre Vf. Omu prin Hornurile Mălăiești, sau să te îndrepți spre Brâna Caprelor ori Padina Crucii. Atenție însă că multe dintre zone rămân inaccesibile în condiții de siguranță chiar și în prima parte a verii, din cauza „limbilor” de zăpadă care se topesc mai greu și care pot fi periculoase.
Traseul făcut de noi pornește din Râșnov și este cea mai ușoară cale de acces spre Valea și Cabana Mălăiești. Parcursul lui nu oferă atât de multe priveliști spectaculoase ca urcarea (mai lungă și mai solicitantă) de pe traseul Take Ionescu, însă compensează cu acces rapid spre frumoasa vale Mălăiești. Traseul acesta poate fi parcurs și iarna, fiind preponderent prin pădure și neavând zone abrupte ori expuse.
Vă invităm să pornim împreună pe traseu într-o nouă călătorie #DeasupraMunțilorRomâniei!
Traseu ușor în Munții Bucegi
Râșnov Glăjerie – Valea și Cabana Mălăiești
Odată ajuns în Râșnov, trebuie să te îndrepți pe DJ101 până în acest punct, unde începe oficial traseul și unde poți să și lași mașina. În funcție de aglomerația pe care o găsești, poți continua cu mașina pentru încă aproximativ un kilometru. Pe tot parcursul drumului forestier care continuă vei găsi indicatoare referitoare la traseu alături de marcajul BA – bandă albastră, pe care îl vei ține până la „destinație”. Porțiunea de drum forestier până unde se intră efectiv pe potecă este de circa 2 kilometri și se parcurge în vreo 15-20 minute pe jos.
Poteca începe cu trecerea pârâului pe un podeț de lemn, urcă preț de câteva zeci de metri puțin mai abrupt, apoi te alină cu o continuare lină, cât să te poți bucura din plin de frumusețea pădurii. Vei merge așa până la intersecția cu traseul care duce spre Cabana Diham, iar de aici urcarea va deveni mai susținută, însă nu pentru mult timp. Tot traseul e unul echilibrat, în sensul în care după fiecare urcare ai o porțiune suficient de lungă lină, în așa fel încât să-ți reîncarci bateriile. După această primă urcare mai susținută, vei găsi și primul loc cu deschidere către peisajul pe care îl lași în spate. Pădurile Bucegilor arată spectaculos în această perioadă a anului, fiind o paletă de nuanțe de verde, în funcție de tipul copacilor. Imaginile vor descrie mai bine decât am putea să o facem noi în cuvinte.
Drumul continuă lin pentru un kilometru și un pic, iar apoi urmează o altă urcare, de data aceasta prin două poieni tare frumoase. De aici încep să se vadă și crestele Bucegilor, de o parte și de alta, și nu mai e mult până să ajungi la Cabana Mălăiești.
În total, în maxim 2 ore și jumătate, să zicem 3 de când ai pornit, ajungi pe Valea Mălăiești. Ieșirea din pădure în vale e superbă. Din desișul de copaci ți se arată brusc toată valea înconjurată de crestele masive ale Munților Bucegi. Sigur nu vei înceta din a te mira de frumusețea peisajul ori din a face fotografii. Cabana Mălăiești, care e la câteva zeci de metri de ieșirea din pădure, e un loc bun de repaos. Poți mânca aici ori să bei ceva cald (ori rece, după preferințe). Te poți și caza, dar e necesară o rezervare din timp. „Bătaia”-i mare pe cazatul aici
Într-un episod viitor vom continua traseul fie spre Vf. Omu, fie spre Brâna Caprelor, un loc în care vrem să ajungem de mult timp, însă care acum nu era accesibil în condiții de siguranță (pentru experiența noastră).
Fotografii aeriene cu Valea Mălăiești și Munții Bucegi
Iată filmul acestei călătorii. Întâi te invităm să vezi filmarea aeriană 4K cu peisajele de pe Valea Mălăiești din Munții Bucegi, iar apoi secvențele cu porțiunile noastre favorite de pe traseu.
Munții Bucegi, Valea Mălăiești – Filmare aeriană 4K
Munții Bucegi, Valea Mălăiești – Secvențe de pe traseu
Informații tehnice despre traseu
Marcaj: BA – Bandă Albastră / Distanță (dus-întors): 12 km / Timp de mers (dus-întors): aprox. 4 ore / Diferență de nivel la urcare: 730m/ Grad de dificultate: ușor / Punctul de pornire pe traseu
Zbor peste Munții României (#DeasupraMuntilorRomaniei) este un proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica. Partener de mobilitate: BavariaOnline