În fiecare primăvară, după topirea zăpezilor, pe Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș apar zone întregi cu mii și mii de brândușe. Întreg peisajul capătă nuanțe de mov și odată ajuns aici, simți că nu te mai poți opri din admirat frumusețea locului. Sunt atât de multe brândușe, încât ți-e și teamă să de desprinzi de potecă, ca nu cumva să le calci și să le iei din frumusețe.

Brândușele apar aici la începutul lunii aprilie și țin până pe la mijlocul lui mai, în funcție de vreme. Anul acesta au fost destul de chinuite, pentru că imediat cum au înflorit, un val de ninsori abundente s-a așternut pentru câteva zile peste Munții Făgăraș. Au rezistat totuși, iar după topirea zăpezilor continuă să dea un farmec aparte peisajului. Fotografiile și filmările pe care le veți vedea în acest articol au fost făcute pe 1 mai. Estimăm că brândușele vor mai putea fi văzute aici timp de 1-2 săptămâni. Sau chiar mai mult, dacă vor mai răsări altele după ce se topesc și ultimele petice de zăpadă.

Să pornim în călătoria spre peisajele frumoase de pe Valea Sâmbetei, din Munții Făgăraș!

Traseu ușor în Munții Făgăraș

Păstrăvărie Valea Sâmbetei – Cabana Valea Sâmbetei

Imediat cum treci de Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din localitatea cu același nume aflată între Sibiu și Brașov, ajungi la Păstrăvăria Floarea Reginei, unde poți să îți și lași mașina. Asfaltul se termină imediat după mănăstire, apoi până la păstrăvărie mergi circa 1km pe un drum de piatră care poate fi parcurs fără probleme de orice mașină.

De aici începe urcarea spre Cabana Valea Sâmbetei. Vei vedea mașini parcare și mai sus, până unde se află bariera. Noi am ales să parcăm la păstrăvărie pentru că nu trebuia lăsată mașina pe drum și pentru a aduna distanță mai mare de parcurs pe jos. Timpul petrecut pe traseu din locul în care am lăsat noi mașina și până la cabană a fost de fix 2 ore, cu tot cu câteva opriri pentru fotografii.

Vorbim așadar de o tură scurtă, ușoară, fără porțiuni periculoasă, și care poate fi parcursă fără probleme și cu cei mici. Desigur, e important ca echipamentul să fie adecvat. Bocancii/ghetele de munte rămân obligatorii și își vor dovedi utilitatea cu atât mai mult în perioada aceasta, când poteca e destul de „umedă” din cauza topirii zăpezilor. Indiferent de tipul traseului parcurs, reiterăm de fiecare dată necesitatea unui echipament complet, a proviziilor și a documentării referitoare la traseu și la condițiile meteo.

Revenind pe traseu, prima porțiune, de aproape 3 kilometri, este pe un drum forestier care urcă lin și care va servi drept o bună încălzire înaintea intrării pe poteca din pădure. Drumul forestier se află permanent lângă râul Sâmbăta, care străbate întreaga vale. După acești 3 kilometri ajungi lângă un podeț unde este o zonă de acumulare a apei râului. De aici începe urcarea propriu-zisă, fără să fie însă vreo porțiune abruptă ori problematică.

Câteva sute de metri mai sus ajungi la un podeț care trece peste râu, iar în continuare poteca te duce în interiorul pădurii. De aici mai ai încă circa 2 kilometri până la cabană, pe care îi vei parcurge prin pădure, în dreapta râului. Urcările din continuare sunt line, iar în cel mult 45 de minute vei ajunge la Cabana Valea Sâmbetei, de unde vei vedea întreaga vale încărcată cu deja celebrele brândușe. În capătul văii începe urcarea spre Fereastra Mare a Sâmbetei, însă nu e un traseu pe să îl faci dacă nu ai experiență cu pantele abrupte încărcate de zăpadă. După cum vei vedea și în fotografii, mai multe avalanșe au ajuns până aproape de poalele zonei de abrupt.

Din zona cabanei vârfurile care pot fi văzute sunt: Cheia Bandei (2.345m), Colțu Bălăceni (2.265m), Slănina (2.249m) și Gălășescu Mic (2.385m), în ordine de la stânga la dreapta crestei.

Odată ajuns în zona cabanei, te vei bucura din plin de peisajele de pe Valea Sâmbetei. Iată filmul acestei călători.

Filmare aeriană 4K – Brândușele de pe Valea Sâmbetei
Informații tehnice despre traseu

Marcaj: TR – Triunghi Roșu / Distanță (dus-întors): 12 km / Timp de mers (dus-întors): aprox. 3 ore și jumătate / Diferență de nivel la urcare: 650m/ Grad de dificultate: ușor / Punctul de pornire pe traseul

Hartă traseu: muntii-nostri.ro

Prognoza meteo pentru următoarele zile (via meteoblue)


Zbor peste Munții României (#DeasupraMuntilorRomaniei) este un proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica. Partener de mobilitate: BavariaOnline

Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

  1. Catalin 11 decembrie 2022 at 9:21 - Reply

    Intr-adevar avem o tara frumoasa cu zone superbe. Și una din aceste zone este Pastravaria Floarea Reginei. Vin cu drag de 4 ani in aceasta zona. Azi 11.12.2022 sunt cazat aici. Chiar dacă afara ploua,se aude doar apa de la păstrăvărie,cea care este schimbată continuu..Peisaj de vis,oameni de calitate,servire și mancarea la superlativ. Probabil exista cârcotași însă nu plec urechea la nimic. Am unde sa ma odihnesc,mancare ieftină dar foarte buna și nu in ultimul rând aer de munte curat ❤️

Citește și alte articole de pe site