Prima noastră întâlnire cu Munții Retezat, cea despre care povestim în acest articol, s-a încheiat cu o concluzie clară: trebuie să revenim cât mai curând aici. Retezatul ne-a întâmpinat cu niște peisaje care par că descriu câte ceva din fiecare munte al țării noastre. Pădurea de la poalele masivului ne-a dus cu gândul la Ceahlău, crestele par desprinse dintr-un Făgăraș combinat cu zona Vf. Pietrosul Călimanilor, iar bujorii de munte te duc cu gândul la întinderile de rhododendron din Ciucaș. La toate acestea se mai adaugă lacurile glaciare, amprenta Retezatului, și rezultă niște priveliști de la care nu ți-ai mai putea dezlipi privirea. Retezat, muntele tuturor munților. Așa am putea descrie Retezatul după prima întâlnire.
Traseul ales de noi avea ca punct final Vârful Peleaga, însă schimbarea vremii ne-a făcut să ne oprim la Lacul Bucura, un lac glaciar aflat la 2.040m altitudine și înconjurat de creste abrupte, care fac ca peisajul să fie cu totul spectaculos. Lacul Bucura este un loc bun de campare datorită poziției extrem de avantajoase în raport cu traseele din masiv, dar și datorită accesului facil. Cu un mers susținut, în cel mult 2 ore ajungi la lac, pornind din Poiana Pelegii. Traseul nu e unul greu, astfel că poți căra fără probleme provizii pentru câteva zile de campare.
Înainte de a începe povestea călătoriei noastre, te invităm să vezi clipul acesteia, care cuprinde filmări aeriene 4K atât cu Lacul Bucura, cât și cu vârfurile și crestele din jurul acestuia.
Și acum să pornim pe traseu.
Traseu ușor în Munții Retezat
Poiana Pelegii – Lacul Bucura
Poiana Pelegii se află la capătului unui drum forestier de aproximativ 20 de kilometri, care pornește de la barajul Gura Apelor. La intrarea pe acest drum se plătește taxa de acces în Parcul Național Retezat (15 lei/mașină, 10 lei/persoană). Drumul poate fi parcurs de orice mașină obișnuită, fiind necesară atenție sporită pe anumite porțiuni. Sunt locuri în care trebuie să mergi cu 10-15kmh, altele în care poți merge și cu 30kmh, depinde de mașina și de stilul de condus al fiecăruia. Noi am parcurs drumul forestier într-o oră și jumătate, iar mașina am lăsat-o cu 1.5km mai jos de Poiana Pelegii, din cauza unor șleauri pe drum care ni s-au părut mai neprietenoase.
În Poiana Pelegii găsești panouri informative cu privire la traseu, iar imediat ce treci râul din vecinătatea ei ajungi într-un loc desprins parcă din rai. Poiana care se deschide în fața ta, înconjurată de brazi și de stâncile mărețe ale Retezatului, te face să îți dorești să nu mai pleci de aici. Peisajul e pur și simplu magic.
De aici începe urcarea propriu-zisă pe traseu, iar o mare parte din ea se va face pe lângă râul care coboară din masiv și care creează ici-colo mici cascade. Traseul e tare bine echilibrat, în sensul că după fiecare porțiune de urcare mai susținută, urmează o porțiune în care apuci să îți relaxezi picioarele. Pe lângă asta, urcatul printre pietre, rădăcini și jnepeni face ca traseul să nu fie deloc unul monoton.
În câteva locuri vei traversa și mici râuri, în mijlocul cărora mai mult ca sigur că te vei opri să fotografiezi peisajul pe care acestea îl creează.
Crestele Retezatului încep să se arate din ce în ce mai clar, iar în momentul în care ieși din jnepeniș ai o priveliște minunată. De aici nu mai e mult și ajungi la Lacul Bucura. Înainte de el încep marcajele care indică Circuitul Lacurilor, un traseu de 2 ore care te trece pe lângă cele 7 lacuri glaciare găzduite de această căldare din Munții Retezat. Merită făcut din plin și îți vei da seama de asta în momentul în care vei vedea fotografiile aeriene surprinse de noi.
Odată ajuns la lac nu îți mai rămâne decât să te bucuri de peisajul care se întinde în fața ochilor tăi de jur-împrejur. Dacă mai ai energie și dacă vremea îți permite, poți continua traseul spre Vf. Peleaga, cel mai înalt din masiv, iar apoi spre Vf. Păpușa. Urcarea de la Lacul Bucura până pe Vf. Peleaga se face în cel mult 2 ore și îți va oferi șansa să vezi tot peisajul de la înălțime.
Nouă vremea nu ne-a permis să continuăm, toată creasta fiind acoperită de niște nori destul de amenințători. Tufele pline de rhododendron au compensat asta și ne-au captat rapid atenția. Începutul și mijlocul lui iunie sunt sezonul de vârf al bujorilor de munte din Retezat, așa cum se poate vedea și în fotografiile și filmările surprinse de noi.
Așa că după ce am fotografiat Lacul Bucura și împrejurimile din toate unghiurile dorite, am profitat de timpul rămas și ne-am așezat la un picnic. Pauza de masă a venit într-un peisaj idilic, așa cum ați văzut mai sus. Gustarea sănătoasă Almette (P) a completat perfect masa pregătită, suficient cât să ne reîncărcăm bateriile și să continuăm apoi drumeția cu o porțiune din circuitul lacurilor, iar apoi cu întoarcerea spre Poiana Pelegii. Putem spune că am savurat gustul deplin al naturii. Și nu numai vizual. Musai revenim aici să servim un mic dejun, în lumina răsăritului, și cu o cafea aburindă pe fundal. Trebuie să fie o experiență tare frumoasă!
Dacă urcarea am făcut-o în aproape 2 ore, coborârea a fost cu atât mai ușoară, și în aproape o oră eram deja pe drumul forestier, aproape de locul în care am lăsat mașina. Acum nu mai rămânea decât să revenim unde eram cazați și să descărcăm cât mai repede imaginile surprinse, pe care abia așteptam să le revedem.
Iată seria completă de fotografii realizate atât pe traseu, cât și din dronă.
Informații tehnice despre traseu
Marcaj: BA – Bandă Albastră / Distanță (dus-întors): 6,5 km / Timp de mers (dus-întors): aprox. 3 ore și jumătate / Diferență de nivel la urcare: 450m/ Grad de dificultate: ușor / Punctul de pornire pe traseu
Filmul călătoriei – Secvențe de pe traseul spre Lacul Bucura
Prognoza meteo pentru următoarele zile (via meteoblue)
Zbor peste Munții României (#DeasupraMuntilorRomaniei) este un proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica. Partener de mobilitate: BavariaOnline