În inima munților Bucegi, aproape de Cheile Tătarului de trei dintre cele mai frumoase văi ale masivului – Doamnele, Ialomiței și Șugărilor, se află Peștera Ialomiței, gazda unei mănăstiri cu același nume, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău, în secolul al XVI-lea.

Interiorul Peșterii Ialomiței

Ajungi aici mergând din DJ714, dinspre Lacul Bolboci. Cea mai rapidă variantă să ajungi pe acest drum este să îl parcurgi dinspre Transbucegi – DJ713, venind din Sinaia. Transbucegiul este practicabil, însă, doar vara. Iarna va trebui să alegi varianta Glod – Moroeni, informându-te înainte de starea drumului. Dacă nu ai o mașină 4×4 și vrei să vii aici iarna, ar fi bine să ai cu tine și o pereche de lanțuri, în cazul în care vei avea probleme în parcurgerea anumitor porțiuni.

Mănăstirea Peștera Ialomiței

La Peștera Ialomiței poți ajunge pe jos din mai multe direcții, Valea Ialomiței fiind practic una dintre cele mai „circulate” intersecții de trasee montane din Bucegi. Poți ajunge aici coborând de la Babele sau de pe Vf. Omu (traseul cu cruce albastră), dar și de la Piatra Arsă.

Dacă ajungi în zonă, merită pe deplin să vizitezi peștera. Ai acces în interiorul ei pe o porțiune de aproape 400 de metri, mergând pe o rețea de „cărări metalice suspendate”, astfel că n-ai nicio șansă să te rătăcești. La un moment dat vei da și de o bifurcație. Merită să parcurgi ambele bucăți de traseu, căci una dintre ele, cea din dreapta, te va duce în locul unde se spune că găsești cea mai pură apă din România.

Izvorul de apă ar trece pe lângă niște zăcăminte de argint, care ar purifica-o și mai tare. Evită să arunci monezi în izvor, cum au făcut alți turiști. Apa extrasă de aici e folosită în toată zona.

Izvorul despre care se spune că ar avea cea mai pură apă din România

Peștera Ialomiței poate fi vizitată zilnic, între orele 08:00 și 17:00 – iarna / 19:00 – vara, iar taxa de acces este de 10 lei pentru adulți, respectiv 5 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari.

Alocă-ți cel puțin o oră pentru vizitarea peșterii, căci toate galeriile și sălile din interiorul ei te vor fascina. La un moment dat vei vedea expus și un craniu de urs din specia ursus spelacus blum, denumit și ursul cavernelor.

Sala Altarului, Sala la Răspântie și Sala Mare te vor trece prin diversele etape de formare a peșterii, făcându-te să te oprești de mai multe ori, cu siguranță, pentru fotografii și pentru admirarea priveliștii.

Noi am ales câteva dintre fotografiile realizate aici în timpul unei drumeții de iarnă din Munții Bucegi.


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site