Munții Făgăraș: Traseu de o zi spre Lacul Călțun prin Poiana Paltinului

Total
782
Shares

În acest episod vă prezentăm unul dintre cele mai frumoase trasee parcurse de noi în munții din România. Am ajuns aici de două ori în ultima lună. Prima oară ne-am oprit la traversarea râului de pe traseu; era foarte umflat din cauza ploilor din zilele precedente. Am profitat de ocazie, totuși, și am alocat mai mult timp fotografierii primei porțiuni din acest traseu. Am revenit o lună mai târziu și am parcurs traseul complet, reușind să ne bucurăm din plin de peisajele minunate prin care ne-a purtat.

Pe scurt, traseul acesta spre Lacul Călțun ne-a oferit o porțiune frumoasă de drumeție prin pădure, priveliștea unui râu într-o poiană superbă, urcare susținută printr-un jnepeniș des, între două cascade, porțiune stâncoasă specifică Făgărașilor și un lac glaciar la baza vârfurilor înalte de peste 2.500m.

E greu să condensezi atâtea locuri frumoase într-un singur traseu, dar iată că nu imposibil. Când am descoperit traseul prin imaginile altor iubitori de munte, ne-am spus că trebuie să ajungem cât mai rapid aici. Așa a și fost. Și a meritat din plin!

Înainte de a vedea seria completă cu imaginile surprinse de noi pe acest traseu, te invităm să privești câteva momente de pe traseu, fotografiate cu OPPO Reno3Pro 5G, telefonul care ne este partener în călătoriile #DeasupraMuntilorRomaniei.

Vedere aeriană: Lacul Călțun între mai marii Făgărașilor: Vf. Lespezi (stânga) și Negoiu (dreapta)

Traseul de o zi spre Lacul Călțun din Munții Făgăraș

Marcaj: Triunghi albastru / Distanță (dus-întors): 16 km / Timp de mers (dus-întors): 6 ore

Traseul pornește de la Mănăstirea Sf. Prooroc Ilie, de la poalele Transfăgărășanului. Poți lăsa mașina în vecinătatea mănăstirii, unde este o parcare amenajată, sau vis-a-vis de Hotelul Piscul Negru, unde găsești un spațiu similar.

Recomandăm parcurgerea traseului în lunile iunie-octombrie, cu atenție însă la prognoza meteo. Așa cum povesteam mai sus, deși am urcat și prima oară într-o zi cu vreme bună, ploile din zielele precedente își lăsaseră amprenta asupra debitul râurilor care trebuie traversate. În locurile în care nu existau podețe, traversarea râurilor era imposibilă.

În același timp, este un traseu predispus la avalanșe, așa cum sunt multe altele din văile Făgărașilor. În urmă cu aproape 20 de ani a avut loc aici una dintre cele mai mari avalanșe din munții României, iar urmele ei se văd și astăzi. O suprafață mare din pădurea de pe partea stângă a traseului a fost doborâtă de această avalanșă.

Concluzionând: atenție la prognoză și la alegerea datei pentru programarea drumeției.

Prima porțiune a traseului e o bună ocazie pentru încălzirea „picioarelor” și pregătirea lor pentru urcările susținute care urmează puțin mai târziu. Timp de o oră mergi printr-o pădure frumoasă, iar când ieși din ea ajungi în Poiana Paltinului, acolo unde râul cu același nume curge printr-un peisaj absolut minunat. Parcă te-ai afla într-un tablou. Ai în stânga și în dreapta pădure, în mijloc râul Paltinu, iar în fundal crestele Făgărașilor. Splendid!

Pauză de hidratare

Chiar înainte să intri în această poiană vei traversa pentru prima oară Râul Paltinu. După ce traversezi toată poiana, intri din nou în pădure pentru 10 minute. La ieșirea din pădure vei traversa același râu încă o dată. O poți face folosindu-te de pietrele din apă. În mod normal, debitul râului nu este unul foarte mare.

De aici începe prima urcare susținută. Te afli pe o treaptă glaciară, urci spre a doua, iar în final spre a treia, unde se și află Lacul Călțun. Această primă urcare e printr-un jnepeniș des, uneori ai impresia că te afli într-un fel de junglă. Urci bine timp de 40 de minute, apoi traversezi un alt râu, de acestă dată Călțun, într-o zonă absolut spectaculoasă. Te vei opri în mijlocul lui, la propriu, să faci niște fotografii frumoase.

Ieși din jnepeniș după alte 15 minute, lași ușor-ușor vegetația în urmă și începi urcușul spre următoarea treaptă glaciară. În cel mult o oră vei ajunge la Lacul Călțun. Picioarele se vor resimți după ultima urcare, însă te vei relaxa instant datorită priveliștii minunate. Cum te apropii de lac, vezi în partea stângă Vârful Lespezi (2.522m), iar în dreapta Vârful Negoiu (2.535m). „Giganții” Făgărașilor sunt în preajma ta.

Imagine aeriană panoramică. Vârful Lespezi – Vârful Negoiu.
Imagine aeriană panoramică. De la stânga la dreapta: Vf. Laițel, Lacul Călțun, Vf. și Șaua Lespezi

În preajma lacului găsești două izvoare cu apă proaspătă, potabilă, iar puțin mai sus noul Refugiu Călțun. A fost adus aici cu elicopterul, pe bucăți, în urmă cu câțiva ani, are o arhitectură spectaculoasă, atipică celorlalte refugii, care îl transformă într-un far din inima munților, așa cum chiar creatorii lui l-au gândit.

Dacă mai ai energie, poți continua traseul pentru încă 30 de minute ca să ajungi în Portița Călțunului, urmând marcajele cruce / dungă roșie. De aici vei avea o altă priveliște frumoasă asupra lacului.

Întreg traseul este unul spectaculos și te va încânta la fiecare pas!

Filmare aeriană 4K cu traseul și priveliștile din preajma Lacului Călțun

Iată și seria completă de fotografii aeriene surprinse în preajma Lacului Călțun, dar și pe traseul spre acesta. Ce impunători sunt Munții Făgăraș! Fac un peisaj absolut minunat!

În ultima oră de coborâre am avut parte de o lumină cu totul spectaculoasă. Soarele se pregătea să apună și îmbrăca Valea Râului Paltinu cu niște lumini și umbre care făceau un ca peisajul să devină cu atât mai inedit.

Desigur că la plecarea din Făgăraș, nu am putut rata ocazia parcurgerii unei porțiuni din minunatul Transfăgărășan, drumul pe care ți-e mai mare dragul să conduci, mai ales la final de zi, când e liber aproape în totalitate. Noi l-am parcurs cu mașina partenerilor noștri de mobilitate, OnlineAuto24.ro.

Conducând la final de zi pe Transfăgărășan (DN7C) în drumul nostru spre casă

Dacă ai întrebări legate de acest traseu, te rugăm să le lași în comentarii. Noi îți dorim călătorie frumoasă #DeasupraMuntilorRomaniei!
11 comments
 1. Aș fi curioasă dacă se pretează acest traseu și la o fetiță de 7 ani, obișnuită cu drumetii mai ușoare prin jurul Sibiului. Mulțumesc!

  1. Am intalnit pe traseu familii cu copii de 7-10 ani. Cu rabdare si vointa eu zic ca se poate. 🙂

 2. Pt 4 femei,cu varsta intre 40si 53 de ani,care nu au echipamantul necesar si nici experienta in explorarea muntelui,dar care vor sa se bucure de peisajele minunate si aerul curat,este recomandat acest traseu?

  1. Niciun traseu montan nu trebuie parcurs fara echipament adecvat. Este un traseu solicitant pt. cineva fara experienta, nu e imposibil, dar nici usor. Recomandam multa atentie!

  1. Da, prin Strunga Doamnei. Marcaj bandă roșie până în Strunga Doamnei, apoi bandă galbenă până pe Vf. Negoiu. Durează cam 1h 30 porțiunea dintre lac și vârf.

    1. Mediu spre greu, există câteva porțiuni mai expuse. Desigur, ca orice drumeție pe munte, e nevoie de echipament adevcat și atenție mare la vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like