După câteva zile de ninsoare continuă și zdravănă în mulți dintre munții României, ardeam de nerăbdare să ajungem într-un loc tare drag nouă, unde știam că peisajul avea să arate minunat. Poiana Paltinului, localizată pe Valea Râului Paltinului (pe traseul spre Lacul Călțun) din Munții Făgăraș, era locul în care voiam să ajungem. În tot masivul era risc ridicat de avalanșă, astfel că era printre puținele trasee pe unde se putea merge în condiții de siguranță. În plus, aveam ca avantaj faptul că am mai fost aici de două ori astă-vară și știam traseul. Nu riscăm și nu ne aventurăm în locuri periculoase, cu atât mai mult în momente în care recomandările echipelor Salvamont și a meteorologilor indicau riscuri ridicate la altitudini mari.

Așa am revenit în locul pe care l-am descoperit vara trecută și care ne-a cucerit iremediabil. Nu se află la altitudine mare, se ajunge ușor, traseul nu e expus, iar despre frumusețea acestei poieni vor vorbi imaginile din acest articol.

Vedeți fotografiile & filmările realizate cu bujorii de munte din Masivul Ciucaș

Traseul parcurs de noi pornește din parcarea Complexului turistic Piscul Negru (un alt punct de reper poate fi Mănăstirea Sf. Prooroc Ilie) de pe Transfăgărășan, în zona kilometrului 102 al DN7C. Loc bun pentru parcat mașina este la câteva sute de metri distanță, vis-a-vis de Hotelul Piscul Negru. În această perioadă Transfăgărășanul continuă doar până la Cabana Capra (pe sensul dinspre Argeș), iar de multe ori ultimii kilometri (de la Conacul Ursului) au zăpadă pe asfalt. Noi ne-am oprit în zonă atât la răsărit, când am ajuns, dar și la apus, când am revenit de pe traseu, să facem câteva fotografii cu momentele crepusculare ale zilei.

Traseul de la Piscul Negru la Poiana Paltinului

Marcaj: Triunghi albastru / Distanță (dus-întors): 3,5 km / Timp de mers(dus-întors): 1,5 ore / Grad de dificultate: ușor

Reperele de pe traseu. Hartă realizată pe muntii-nostri.ro.

După cum puteți observa din datele de mai sus, accesul până în această zonă e facil, dar asta nu înseamnă că trebuie ignorate reguli legate de echipament, documentare, sincronizare cu vremea. Indiferent de distanța pe care o parcurgem pe munte, bagajul și echipamentul nostru sunt același. Ne echipăm adecvat vremii și avem cu noi apă, mâncare, trusă de prim-ajutor, folie de supraviețuire, cuțit, coardă și alte lucruri utile. Recomandarea noastră e să faceți la fel și să aveți un comportament #ResponsabilPeMunte. E pentru siguranța voastră și a celor cu care porniți la drum.

Revenind la traseu, el începe cu o urcare de câteva sute de metri prin pădure până la traversarea Râului Paltinu pe un pod micuț, dar destul de zdravăn. După 20 de metri se iese din pădure și se intră în Poiana Paltinului, de unde se deschide o priveliște minunată cu întreaga vale a acestui râu.

Drept în față se vede semeț Vârful Laițel (2.391m). Pe măsură ce înaintați pe lângă râu se va vedea pe stânga, în depărtare, Piciorul Călțunului.

Iarna se poate înainta în condiții bune până în momentul în care se traversează râul a doua oară. Noi nu am fost mai departe și ținând cont că traseul e închis pe timp de iarnă, nu vă recomandăm nici vouă să o faceți, mai ales dacă nu aveți experiență îndestulată mersului pe munte în astfel de condiții.

Peisajul e atât de spectaculos pe în zona poienii, încât vă veți mulțumi cu el, suntem convinși.

Am zăbovit aici preț de câteva ore, timp în care am fotografiat și filmat poiana, dar și versanții din jur, în continuu. A fost o adevărată bucurie să petrecem o zi acolo! Iar de departe unele dintre cele mai frumoase momente au fost când bucăți de zăpadă cădeau din brazi și lăsau o pulbere de nea în tot aerul. Privit acest moment în lumina potrivită părea un cadru desprins din tablouri care par ireale.

Vă invităm să vedeți filmarea și fotografiile aeriene, toate surprinse pe 9 Ianuarie 2021, după câteva zile de ninsoare zdravănă în toată zona Munților Făgăraș.

Filmare aeriană 4K: Poiana Paltinului și Valea Râului Paltinu din Munții Făgăraș

Prognoza meteo pentru următoarele zile pe acest traseu

Sursa prognozei: meteoblue


Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Sunt pasionat de fotografie din 2008, iar din vara anului următor am început să scriu pe acest blog. Îmi plac fotoreportajele și fotografiile aeriene. În momentul de față lucrez la proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia fotografiez și filmez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site