Cele mai frumoase peisaje de iarnă din acest sezon le-am găsit pe meleaguri natale, la câțiva kilometri de locurile în care am crescut, în Munții Harghita. Cei care mă cunosc știu că sunt de loc din Odorheiu-Secuiesc, localitate aflată la circa 30 de kilometri de muntele în care am găsit o iarnă chiar ca-n povești.
Traseul spre Vf. Harghita-Mădăraș (1.801m) e o idee bună pentru o drumeție ușoară pe timp de iarnă și, foarte important, care se poate face în condiții de siguranță. Pe scurt, urcarea începe din stațiunea Harghita-Mădăraș, iar în cel mult o oră ești pe vârf. Dacă vremea e bună și a nins înainte să ajungi aici, peisajele pe care le vei vedea vor fi de-a dreptul minunate. Și la cât de frig e în zonă, odată depusă, zăpada va rămâne pe creste timp de câteva luni bune.
Să începem călătoria spre cel mai înalt vârf din Munții Harghita!
Traseu ușor de iarnă
Stațiunea Harghita-Mădăraș – Vârful Harghita-Mădăraș (1.801m)
Accesul în stațiune se face cu mașina pe tot timpul anului, însă iarna e nevoie de atenție și de respectarea condițiilor impuse de administratorii drumului. S-a stabilit un orar de parcurgere a drumului, astfel că DOAR se urcă până la orele 14:30, iar apoi DOAR se coboară, evitându-se în acest fel intersectarea cu alte mașini în zonele/curbele mai strânse. În plus, accesul e permis doar mașinilor cu tracțiune 4×4 ori echipate cu lanțuri. Înainte de a urca, poți arunca o privire pe pagina de Facebook a stațiunii, unde găsești actualizări despre starea drumului.
Odată ce ai ajuns aici și ai parcat mașina (sunt suficiente locuri de parcare, tariful este de 15lei/zi), trebuie să te îndrepți spre Pensiunea Petho, acolo unde începe traseul de urcare, marcat cu TA – Triunghi Albastru. Dealul lin de la începutul traseului se menține până pe vârf, drept urmare nu ai de ce să îți faci griji că te va obosi foarte tare. În plus, frumusețea peisajului îți va da energie din plin.
Deși traseul este unul ușor și bine marcat, e nevoie de atenție sporită dacă îl parcurgeți pe vreme cețoasă ori pe viscol (nerecomandat, de altfel). Noi am întâlnit o ceață destul de densă aici, motiv pentru care nici nu am putut zbura cu drona sau surprinde pe deplin frumusețea întregului peisaj. Chiar și așa, priveliștile din fața noastră au fost mereu minunate, după cum veți vedea și în imaginile din acest articol.
Noi am ales să urcăm aici după prânz, în speranța că vom prinde apusul sus. Ceața ne-a schimbat planurile, așa că am surprins apusul de pe drumul de coborâre, acolo unde am putut să ridicăm și drona. Însă vom reveni curând, cu siguranță, în așa fel încât să fim pe vârf atât la răsărit, cât și la apus.
Iată câteva secvențe de pe traseu, împreună cu un scurt film al apusului. Menționăm că temperatura resimțită de sub -25 de grade C și-a spus cuvântul asupra camerelor, așa că n-am reușit să filmăm pe cât de mult ne-am propus. Însă este și ăsta un motiv bun să revenim cât mai rapid!
Informații tehnice despre traseu
Marcaj: TA – Triunghi Albastru / Distanță (dus-întors): 3,5 km / Timp de mers (dus-întors): aprox. 1 oră și jumătate / Diferență de nivel cumulată: 300m/ Grad de dificultate: ușor / Punctul de pornire pe traseul
Prognoza meteo pentru următoarele zile
Zbor peste Munții României (#DeasupraMuntilorRomaniei) este un proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica. Partener de mobilitate: BavariaOnline