După ce am ajuns pe Valea Mălăiești prin cea mai ușoară și rapidă variantă, cea din Râșnov, am revenit și pe traseul care pornește de la Gura Diham. Varianta aceasta este mai lungă și mai solicitantă, însă vine la schimb cu niște peisaje cu atât mai spectaculoase. Dacă din Râșnov am ajuns la Cabana Mălăiești în puțin peste 2 ore, aici am avut nevoie de aproape 4 ore de mers susținut. Însă a meritat pe deplin, așa cum veți vedea în imaginile surprinse. Am ales să intră înainte de prânz pe traseu, tocmai pentru a prinde frumoasa lumină de după-masă. Totuși, nu recomandăm încadrarea la limită până la lăsarea nopții, mai ales pentru cei cu mai puțină experiență în mersul pe munte. Alocă-ți o zi întreagă pentru tura asta, îți vei bucura privirea și sufletul!
Înainte de a-ți povesti despre traseu, te invităm să vezi filmarea aeriană realizată de noi aici. A fost și un bun prilej să vedem o față mai verde a Bucegilor, probabil una dintre cele mai frumoase și cuprinzătoare priveliști cu partea estică a masivului.
Și acum să pornim pe traseu.
Cel mai frumos traseu spre Valea Mălăiești
Gura Diham – Poiana Izvoarelor – Pichetul Roșu – La Prepeleac – Cabana Mălăiești
Traseul pornește din parcarea cabanei Gura Diham, acolo unde se și poate parca mașina, și începe cu o urcare numai bună de încălzire… instantă. După 15-20 de minute de urcat susținut, panta devine mai lină și își păstrează constanța până în Poiana Izvoarelor. Porțiunea de la Gura Diham și până în Poiana Izvoarelor (acolo unde este și cabana cu același nume, închisă acum) este complet prin pădure și cu urcări line. E o ocazie bună să privești detaliile pădurii, noi am profitat de ocazie să surprindem câte puțin din ce vedeam în jur. E incredibil cum suntem înconjurați mereu de „microuniversuri” ale naturii, dar pe care ajungem să le ignorăm, căutând mereu punctele de belvedere. Iată câteva detalii fotografiate de noi în inima pădurii.
Ajunși în Poiana Izvoarelor ne-am întâlnit cu o turmă de vaci, care păștea liniștită într-un peisaj idilic. Tot aici am găsit și o cățea cu 3 puiuț dornici de joacă. Ne-au făcut tuturor ziua mai frumoasă.
Continuăm traseul și la nici 10 minute ne intersectăm cu poteca ce vine (sau duce, depinde cum privești lucrurile) de la Cabana Diham. Ne continuăm urcarea pe traseul Bandă Roșie până în Poiana Pichetul Roșu, unde schimbăm marcajul – Triunghi Roșu, pe care îl ținem până la destinație.
Porțiunea de traseu care pornește din Pichetul Roșu este denumită și Take Ionescu, datorită fostului prim-ministru al României, care a contribuit la amenajarea acesteia, cu mai bine de un secol în urmă.
Dacă până la intersecția cu Valea Bucșoiului traseul câștigă altitudine într-un ritm constant, de aici intensitatea urcării mai scade, intrându-se pe o zonă de curbă de nivel. O primă zonă care necesită mai multă atenție este la intersecția cu Valea Rea, acolo unde avalanșele au afectat destul de mult poteca. De aceea este și interzis traseul iarna, fiind poziționat pe mai multe culoare de avalanșă.
Alte două zone care necesită atenție sunt la podețul pe care îl vei vedea în fotografiile de mai jos, apoi la coborârile spre Valea Mălăiești, unde ai lanțuri de susținere. Repetăm, necesită atenție, însă zonele nu au vreun grad ridicat de dificultate.
Nu mai e mult și ajungem la Cabana Mălăiești. Doar câteva porțiuni de coborât ne mai despart de o altă priveliște frumoasă – și foarte populară – a Munților Bucegi.
Ajuns la Cabana Mălăiești vei vedea, spre inima muntelui, cele două hornuri, prin care se ajunge în creastă, respectiv la Vf. Omu, iar în sens opus, masivele Postăvaru și Piatra-Mare. Dacă timpul ori energia îți mai permit, poți continua urcarea spre Padina Crucii ori spre Șaua Țigănești, însă asigură-te că ai timp suficient de întoarcere.
Dacă vrei să iei o pauză de masă, e bine de știut că la cabană poți lua o masă caldă sau poți să îți cumperi o gustare.
Iată câteva peisaje fotografiate pe Valea Mălăiești cu aparatul Panasonic S5, care ne-a fost partener de surprins momentele frumoase ale acestei călătorii.
Acum că am văzut cum arată peisajele prin fotografii surprinse de la „sol”, din inima traseului, te invităm cu noi în zbor să privim de sus această zonă superbă a Masivului Bucegi.
Iar pentur încheiere, dragi prieteni, am pregătit un film cu secvențe înregistrate cu cele mai frumoase locuri și detalii pe care le-am întâlnit pe traseu.
Informații tehnice despre traseu
Marcaj: BR – Bandă Roșie pe porțiunea Gura Diham – Pichetul Roșu; TR – Triunghi Roșu pe porțiunea Pichetul Roșu – Valea Mălăiești / Distanță (dus-întors): 18 km / Timp de mers (dus-întors): aprox. 7 ore și jumătate / Diferență de nivel la urcare: 850m / Grad de dificultate: mediu / Punctul de pornire pe traseu
Prognoza meteo pentru următoarele zile (via meteoblue)
Zbor peste Munții României (#DeasupraMuntilorRomaniei) este un proiect realizat de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica. Partener de mobilitate: BavariaOnline