La o aruncătură de băț de aglomerația din stațiunile de pe Valea Prahovei se află câte locuri unde poți găsi atât liniște, cât și niște priveliști absolut minunate. V-am arătat deja imagini și v-am povestit despre câteva trasee făcute în Munții Bucegi, iar acum ne îndreptăm spre cealaltă parte a drumului DN1, adică spre Munții Baiului.

Nu la fel de înalți ca Bucegii și nici la fel de impunătorii, ba chiar destul de timizi față de ei, Munții Baiului au propriul lor farmec. Ajungi pe coamele lor după urcușuri de 2-3 ore prin pădure și te aduc în locurile în care poți vedea foarte bine masivele din împrejurimi. Dacă vremea îți permite, poți vedea de aici Munții Bucegi, Munții Piatra-Craiului, Masivul Postăvaru ori Masivul Piatra-Mare.

Înainte de apus în Munții Baiului, vedere către Munții Bucegi

Traseul pe care l-am parcurs noi pornește din Azuga și l-am parcurs în ziua în care pe Valea Prahovei se bătuse recordul de trafic, coloana de mașini ajungând la 43 de kilometri. Asta nu ne-a încurcat deloc. Am ajung în Azuga cu trenul din București, după o călătorie de doar o oră și jumătate, am parcurs traseul, iar spre după-masă am coborât în Predeal, de unde am luat trenul de întoarcere. De această dată am făcut trei ore, pentru că am prins loc doar la un tren Regio. Chiar și așa, la 8 seara eram deja acasă. (Recomandare: cumpără-ți din timp biletul de tren, o poți face de pe cfrcalatori.ro)

Am ales traseul acesta pentru că veneam după câteva zile în care ninsese abundent în zonă. Ne doream să fotografiem și să filmăm copacii încărcați de zăpadă și să îi punem în contrast cu celelalte lanțuri muntoase din vecinătate.

Traseu de o zi în Munții Baiului

Azuga – Vf. Clăbucetul Taurului – Cabana Gârbova – Predeal*

Întrucât depindeam de tren, am ales varianta de coborâre cu teleschiul din vârful pârtiei Clăbucet din Predeal. Coborârea costă 25 de lei/persoană, iar programul de funcționare ține până la 16:30.

Informații de bază despre traseu
  • Lungime: 9 kilometri
  • Marcaj: Azuga (înainte de Lukoil) – Cabana Gârbova: triunghi albastru; Cabana Gârbova – Teleschi Clăbucet Predeal: cruce albastră
  • Timp de parcurgere cu poze și pauzele de rigoare: 6 ore pe timp de iarnă, 5 ore pe timp de vară
  • Observații: înainte de Vf. Clăbucetul Taurului traseul se bifurcă – în stânga e drumul direct spre cabană, iar în dreapta e cel spre vârf. Marcajul spre vârf nu se vede iarna. El ar trebui să fie cerc albastru, dar nu e vizibil, probabil că e făcut pe bucățile de piatră de pe jos. Mai mult ca sigur că vei găsi poteca făcută spre vârf și te va ajuta să te ghidezi mai bine.
Selfie în doi în inima pădurii, la poalele Vârfului Clăbucetul Taurului

Așa cum spuneam mai sus, traseul parcurs de noi începe din Azuga, de pe partea cu pădurea, pe dreapta drumului DN1, cum mergi spre Bușteni. Chiar înainte de benzinăria Lukoil. Ai să vezi indicatoarele de traseu, sunt destul de vizibile.

O mare parte din porțiunea de traseu spre vârf vei merge prin pădure. Vei ieși pe coama muntelui cu jumătate de oră înainte de Cabana Gârbova și Vf. Clăbucetul Taurului.

Traseul prin pădure începe cu un urcuș domol, dar care devine mai abrupt spre a doua jumătate a lui, solicitându-te destul de mult. Nu e un traseu greu ori periculos, dar iarna, când ai de a face cu un strat de zăpadă mai mare, efortul poate crește.

Nu ai mai fost iarna pe munte? Citește aici câteva sfaturi utile, împreună cu recomandări legate de echipamentul pe care trbuie să îl ai cu tine.

Partea cea mai frumoasă e că iarna ai ocazia să vezi cum se transformă pădurea pe măsură ce urci în altitudine. La 1.200m noi am întâlnit compacii fără pic de zăpadă, iar la 1.600m erau încărcați și păreau desprinși din basme.

Copacii încărcați de zăpadă

Marcajul e vizibil pe tot parcursul traseului. Singura bucată unde nu e vizibil iarna începe în momentul în care ieși din pădure și până când ajungi pe Vf. Clăbucetul Taurului. Probabil că marcajul e făcut pe stânci și e vizibil doar atunci când ele nu sunt acoperite cu zăpadă. Chiar și așa, riscul să te pierzi e mic, traseul fiind destul de intuitiv, atât varianta care duce spre vârf, cât și cea care merge direct la cabană.

Atenție, însă, la fenomenul de „white out”, care poate apărea în momentul în care plafonul de nori coboară la altitudinea coamei/crestei Munților Baiului. Noi am prins la un moment dat o ceață densă de vedeam abia la câțiva metri în jurul nostru, suficient însă pentru a continua traseul.

Vârful Clăbucetul Taurului la limita plafonului de nori

Din momentul în care ajungi pe vârf ești liniștit că scapi de urcat, cel puțin până când treci de Cabana Gârbova, ascunsă între două dealuri, de o vezi abia ce te apropii de ea. Traseul urcă puțin când treci de cabană. Apoi ai două variante: fie mergi spre capătul pârtiei Clăbucet și cobori cu teleschiul, cum am făcut noi, fie cobori tot în Predeal, pe același traseu marcat cu triunghi albastru, și ajungi în circa două ore.

Întreg traseul e unul tare frumos, iar dacă ajungi aici după ce ninge vei vedea niște peisaje cu atât mai frumoase. Singurul inconvenient ar fi că stratul gros de zăpadă face înaintarea mai grea. Sau poate mai frumoasă? 🙂

Nori lenticulari deasupra Vârfului Bucșoiu din Munții Bucegi, văzuți de pe coama Munților Baiului

Vă invităm să vedem toate peisajele surprinse de noi atât de pe traseu, cât și din dronă, și vă veți convinge singuri de frumusețea acestor locuri.

Să ne auzim cu bine, dragi prieteni!

Filmare aeriană 4K peste Munții Baiului – Priveliști frumoase spre Munții Bucegi

Galerie foto

Fotografii aeriene
Fotografii de pe traseu

Distribuie articolul
Articol scris de
Dragoș Asaftei
Am 31 de ani și mai bine de jumătate din viață mi-am petrecut-o fotografiind România dintr-o parte într-alta. Proiectul Zbor peste Munții României a început în 2018, iar pe parcursul lui am fotografiat și filmat de la înălțime unele dintre cele mai spectaculoase locuri din munții țării noastre.
Zbor peste Munții României este un proiect lansat în 2018 de Dragoș Asaftei și oferit de AQUA Carpatica
AQUA Carpatica

Comentarii

Citește și alte articole de pe site